Event ‘Red De Oldtimer’ lokt massa volk naar Steendorp

TEMSE – Steendorp was zondagnamiddag 17 oktober het kloppend hart van oldtimerland. De vzw Red De Oldtimer organiseerde het gelijknamige event op de site van de voormalige steenbakkerij.

De meeting lokte heel wat eigenaars van oude wagens en nieuwsgierigen. Ook nationale politici kwamen langs om uitleg te geven bij het oldtimerbeleid, want daar is kritiek op.

De LEZ-zones, de verhoging van de wegentaks en benzineprijzen: eigenaars die graag hun oldtimer van stal halen hebben het niet onder de markt. Onder meer minister Matthias Diependaele (N-VA), senaatsvoorzitter Stephanie D’hose (Open Vld) en Vlaams parlementslid Bart Claes (Vlaams Belang) kwamen naar Steendorp om in gesprek te gaan met de oldtimerliefhebbers.

“We hopen dat ze op deze manier meer voeling krijgen met de zaken die leven bij eigenaars van oldtimers, en hopelijk stelt men dit aan de kaak in Brussel”, aldus Jens Anno van vzw Red de Oldtimer.”

Ernstige bedoeling

Oude wagens, livemuziek, eet- en andere standjes, veel volk: het was gezellig op de Dag van de Oldtimer. “Het is een heel ruwe schatting, maar er waren aan het eind van de dag denk ik een kleine duizend oldtimers gepasseerd op het terrein”, zegt Jens Anno, voorzitter van de organiserende vzw Red De Oldtimer. Toch zat er ook een ernstige bedoeling achter de bijeenkomst.”

Nieuwe wegenbelasting

“De jongste jaren worden oldtimerbezitters met grote problemen geconfronteerd, zoals de lage-emissiezones of de verplichte oldtimerkeuring, die niet altijd correct verloopt”, zegt Jens. Deze dag werd georganiseerd om die problemen in de kijker te zetten, maar ook om naar oplossingen te zoeken.”

Enkele nationale politici kwamen over het oldtimerbeleid vertellen en vragen beantwoorden. De bekendste was misschien wel Matthias Diependaele, Vlaams minister van Financiën en Begroting en Erfgoed (N-VA). Hij praatte over de nieuwe wegenbelasting.

“Die stijgt voor oldtimers van 38 naar 100 euro”, zegt Jens. “Valt wel mee, zou je denken, maar veel hobbyisten hebben verschillende oldtimers, en dan tikt het aan. Dat terwijl die oldtimers vaak weinig kilometers doen.”

Enige met een t-top

Maar er waren natuurlijk ook gewoon mooie wagens te zien. De meest bijzondere was misschien wel The Senator Car, een Ford Mustang uit 1978 van Adelbert Engler uit Heusden-Zolder. Zo is er maar één van in de wereld, zegt Adelbert, die een Mustang-garage heeft.

“Hier zijn er maar acht van gemaakt in opdracht van het bedrijf Monroe, dat er nieuwe schokdempers mee wou presenteren. Mijn wagen is de enige met een t-top (waarbij het dak deels open kan, red.). Dat werd zo gemaakt op vraag van een senator uit Arkansas.”

Meer foto’s, klik hier

Een kleine duizend oldtimers en enkel duizenden liefhebbers kwamen afgezakt naar de oude steenbakkerijsite in Steendorp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *