Wereldwinkel viert 50-jarig bestaan met ‘koffieklets’.

TEMSE – Vandaag dinsdag viert Wereldwinkel zijn 50 jarig bestaan. Dit wordt onderstreept met een rondrit door het Vlaams gewest, waarbij ook Temse wordt aangedaan. Dit onder het thema: De Langste Koffieklets.

Daarvoor is man welkom op dinsdag 5 oktober, rond 15 uur aan Scheldestraat 78, of rond 16 uur aan AC De Zaat.

“De wereldwinkels van Oxfam ontstonden immers 50 jaar terug en daar mag een kopje koffie op gedronken worden”, klinkt het bij Theo Baeke Van Wereldwinkel Temse. “Die koffiekletsen vinden trouwens zowat in heel Vlaanderen plaats. Muzikale ondersteuning en een paar fairtradespelletjes zorgen voor de gepaste omkadering.”

Vijftig jaar geleden ontstond een nieuw winkelidee in het straatbeeld: wereldwinkels van Oxfam. Oxfam wilde ontwikkelingshulp hiermee ook via handel met het Zuiden aanbieden.

“De wereldwinkels werden op die manier pioniers van fair trade, nu algemeen verspreid”, stelt Baeke. “Van de eerste winkel te Antwerpen in 1971 groeide het aantal winkels naar zo’n 300 in Vlaanderen, die dank zij een aantal gemotiveerde vrijwilligers draaiende worden gehouden en de boodschap van echte fairtrade uitdragen.”
Ook in Temse werd vroeg (eind jaren 70) op de wereldwinkelkar gesprongen.

“Het idee vond ingang via personen uit de jeugdbeweging, de kerk en de vredesbeweging”, klinkt het. “Alle begin is moeilijk, dus ging de verkoop in die tijd via een netwerk van thuisbezorgers, die om de twee maanden bestellingen bijeensprokkelden. Promotie gebeurde (en gebeurt) via een magazine, stockage van de (toen nog) kleine voorraad gebeurde bij iemand thuis. Er kwamen wat (geruststellende) reserves en de stap naar een winkelpand werd gezet: tweemaal werd een ruimte in de Kasteelstraat gehuurd en vanaf 2011 is Scheldestraat 78 ons huisadres.”

De wereldwinkels bieden uitsluitend fairtradeproducten aan, dit zijn producten uit het Zuiden die de producenten een ‘faire’ prijs en een “faire” winst garanderen. Daar zitten veel producten uit de voedingssector tussen, met als toppers onze koffies, chocolades en wijnen. Daarnaast is er ook een aanbod van sjaals, handtassen, keukengerei, geschenkartikelen, wenskaarten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *