Brasserie Kaai 22 neemt binnenkort robot Eva in dienst. “Maar we gaan geen personeel vervangen”

Uitbaters houden mogelijkheden robot bewust beperkt

TEMSE – Binnen een viertal weken komt een robot eten aan de tafeltjes brengen in brasserie Kaai 22. De uitbaters zien het als een leuk hebbeding, maar de robot kan wel mooi tien borden tegelijk ronddragen.

De rood-witte robot, die de naam Eva kreeg, is zo groot als een mens en heeft ook de contouren van een vrouw. Binnen een viertal weken rijdt Eva elke dag rond in het restaurant Kaai 22 en zal ze zelfs de klanten smakelijk eten wensen.

“Wij zijn, voor zover ik weet, de eerste in België die met de robots zullen werken”, zegt zaakvoerster Lucy Dieleman. “We dachten hier al langer over na, zo’n robot leek ons een leuk hebbedingetje. Een paar weken geleden hebben we dan de knoop doorgehakt en hebben we er één gekocht.”

Twee robots

“Het is zeker niet de bedoeling om hiermee ons personeel te vervangen”, verzekert Lucy. “Het sociaal contact moet blijven. Er komt dus nog steeds een kelner aan tafel de bestelling opnemen. Maar de robot kan wel de plateaus met eten naar de tafel brengen. Een garçon gaat dan mee om alles op tafel te zetten en te vragen of er nog iets gewenst is. Hetzelfde geldt om de lege borden af te ruimen.”

De robot vervangt eigenlijk het fysieke werk van de garçon. “Eva kan vijf plateaus dragen en zo tien mensen tegelijkertijd eten geven, dat kan geen enkele garçon”, lacht Lucy. En in principe kan Eva nog veel meer. Via het aanraakscherm zouden klanten bijvoorbeeld autonoom een bestelling kunnen ingeven. “Maar dat gaan dus niet doen, opnieuw omwille van dat menselijk aspect.”

Kaai 22 was ook één van de eerste restaurants in het land die klanten de mogelijkheid gaven om via een QR-code bestellingen te plaatsen en meteen ook af te rekenen.

“Nog voor er van corona sprake was”, stelt Lucy. “We wilden daarom graag ook de eerste zijn om een robot in te zetten. In Azië zijn zulke robotkelners al meer ingeburgerd. Mijn compagnon Tony Nai is Chinees, via hem hebben we zo’n robot kunnen kopen”, zegt Lucy. In De Sampan, het Chinees restaurant van Tony, willen ze op termijn overigens ook zo’n robot inzetten.”

In Azië zijn zulke robotkelners al meer ingeburgerd. “Mijn compagnon Tony Nai is Chinees, via hem hebben we zo’n robot kunnen kopen”, zegt Lucy. In De Sampan, het Chinees restaurant van Tony, willen ze op termijn overigens ook zo’n robot inzetten.

Niet botsen

De software van de Chinese robot wordt momenteel in Parijs aangepast, “zodat ze de klanten niet in het Chinees aanspreekt.” Ook eenmaal aangekomen in Temse moet er nog heel wat aangepast worden. De route naar elke tafel, bijvoorbeeld, want Eva zal daarvoor steeds hetzelfde pad volgen. Dankzij camera’s zal de robot niet tegen passerende klanten botsen.

Eva had evengoed een ‘mannelijke’ robot kunnen zijn. “Maar we kozen voor een vrouw omdat er alleen maar mannelijk garçons in de zaak werken”, zegt Lucy. “De robot moest ook een naam krijgen. Mijn partner Bianca stelde Eva voor, de eerste vrouw op aarde en nu de eerste robotgarçon in het land.” Binnen een viertal weken zal Eva in Kaai 22 aan de slag gaan. (Bron+foto: HN/Tom Nuytemans)

Binnen 4 weken is robot Eva aan de slag in Kaai 22

Een gedachte over “Brasserie Kaai 22 neemt binnenkort robot Eva in dienst. “Maar we gaan geen personeel vervangen””

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *