Bomenkap naast mobilhomeparking om nieuw bos met waterbestendige bomen te ontwikkelen

“Kappen is een beheerdaad om een beter aangepast bos te creëren”

TEMSE – De voorbije dagen was er op de sociale media kritiek op het kappen van de bomen op een perceel aan de mobilhomeparking, tussen de Tekenaarslaan en de Oeverstraat op de site De Zaat. De gemeentelijke Groendienst reageert op de heisa.

“Samen met de buurt bouwen we aan een bos dat de tand des tijds aankan”
Gemeentelijk Groenambtenaar Wim Vereecken

“Ik vind het steeds bemoedigend als mensen begaan zijn met de groene longen in onze gemeente”, reageert gemeentelijk Groenambtenaar Wim Vereecken op de berichten op de sociale media. “Voor het kappen van deze bomen is een vergunning, gekoppeld aan een heraanplantvoorstel, binnen het bosdecreet aangevraagd en verkregen.”

Natte ondergrond

“Logisch dat mensen zich de vraag stellen, zeker als je als beleid steeds meer volwaardig groen en bossen wil creëren”, klinkt het. “En dat is net wat we doen, bosbouw. Kappen is een beheerdaad om een beter aangepast bos te creëren.”

Door de ontwikkelingen in de omgeving is dit perceel steeds natter geworden waardoor op het laagste gedeelte, waar nu is gekapt, sommige soorten niet meer gedijen en door de natte ondergrond instabiel worden.

“Daardoor zijn laatste jaren redelijk wat bomen van zichzelf omgevallen”, aldus Vereecken. “En ook de erg hoge en oude populieren begonnen steeds meer droog hout in de kruinen te krijgen. Een teken dat ze aan het einde van hun carrière komen te staan. Dit zijn belangrijke gegevens in een bosje dat we graag willen verder ontwikkelen als deels speelbos. Dat er veilig in en rond kan getoefd worden.”

Ideale plek voor een broekbosje

“We hebben van scratch af de buurt betrokken en geïnformeerd van onze plannen”, oppert men bij de Groendienst. “Ook onlangs voor de start van de werken opnieuw. Trouwens niet alles is gekapt. In samenspraak met de buren hebben we een deel laten staan als zichtscherm tussen verkaveling “De Zaat” en de woongelegenheden in Oeverstraat en Leie. Deze strook wordt over enkele jaren gekapt als de nieuwe aanplantingen voldoende wasdom als scherm hebben gekregen.”

De natte ondergrond is vanuit ecologisch standpunt een mooie bio-diverse opportuniteit. Er zullen meer biotoopeigen vochtminnende soorten worden aangeplant en spontaan ontwikkelen. Een ideale plek voor een broekbosje met boomsoorten als els en wilg die graag met hun voeten onder water staan.”

“Kortom de kapping is een maatregel onder andere in het kader van de openbare veiligheid. Maar het is er ook één gestoeld op basis van een gedegen gecommuniceerde toekomstvisie. Samen met de buurt bouwen we aan een bos dat de tand des tijds aankan.”

“Samen met de buurt bouwen we aan een bos dat de tand des tijds aankan”, aldus Gemeentelijk Groenambtenaar Wim Vereecken (Foto (C) Facebook)

Een filmpje van de werken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *