Sompershoekwijk krijgt een bomenplan

Ook nieuwe aanplantingen voor gekapte bomen 

TEMSE – De voorbije week was er op de sociale media commentaar van enkele buurtbewoners op het verwijderen van twee bomen aan de vijver in de Sompershoekwijk. Volgens een bewoner uit de Kardinaal Cardijnlaan zouden de bomen de goede werking van een aantal zonnepanelen verhinderd hebben.

Wij vroegen uitleg aan schepen van Groen en Natuur Hugo Maes (CD&V)

“De reden van de kapping is omdat één van de bomen ziek was”, stelt Hugo Maes. “De andere was de naam boom niet meer waardig. Opgesnoeid door de jaren heen en opgeschoten in de hoogte. Knotten was niet meer mogelijk, de boom zou toch afsterven. Daarom hebben we ervoor gekozen om deze te kappen.”

Gebrainstormd

In het najaar worden er in de wijk nieuwe aanplantingen voorzien.

“Trouwens tegen deze zomer gaan we gans de wijk onder het vergrootglas nemen om te kijken waar we opnieuw bomen kunnen aanplanten – bomen die in een wijk thuishoren -, klinkt het bij de schepen. “Met de bewoners van de Sompershoekwijk, die zich hiervoor aangesproken voelen, zal hierover gebrainstormd worden. Deze actie was normaal voorzien voor de zomer van 2020 maar corona heeft daar wat roet in het eten gegooid.”

Nog dit jaar zal tegemoet gekomen worden aan de vraag van de bewoners om iets te doen aan het water in de vijvers.

Stromend water

“Stilstaand water trekt muggen en andere insecten aan en begint op de duur te stinken”, aldus Maes. “Het voederen van de vissen met (te veel) brood geeft ook een verzuring van het water. Het brood zakt naar de bodem en ligt daar te gisten. Er zijn vijverpompen aangekocht voor de twee vijvers in de Sompershoek om het water te laten circuleren en om zuurstof in het water te brengen. Die worden geïnstalleerd einde maart, begin april. Ik ben er nu al zeker van dat hierop alweer commentaar zal komen. Het geluid van het stromend water zal er wellicht voor zorgen dat men (te) veel moet gaan plassen.”

Enkele bewoners vroegen zich af waarom de bomen gekapt werden (foto: (C) Facebook)

Een gedachte over “Sompershoekwijk krijgt een bomenplan”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *