Sp.a Temse organiseert actie rond menstruatiearmoede

TEMSE – Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag op maandag 8 maart organiseert sp.a Temse komende week een actie rond menstruatiearmoede
Iedereen die wil kan komende week menstruatiemateriaal doneren in de box bij Dokter Brigitte Caura Kasteelstraat 24

“De Internationale Vrouwendag is een belangrijke dag om deze actie te voeren want jammer genoeg bestaat er nog heel wat ongelijkheid en zijn er diverse problemen waar vrouwen dagelijks mee geconfronteerd worden”, aldus dokter/gemeenteraadslid Brigitte Caura (Tesamen) en Magda De Meyer (Tesamen), Bij het OCMW Temse lid van het Bijzonder Comité van de Sociale Dienst (BCSD). “Samen met sp.a Temse organiseren we daarom komende week in dit kader een concrete actie rond menstruatiearmoede.”
Een onderzoek van Caritas bij meisjes tussen 12 en 25 jaar toonde aan dat:

12% van de meisjes ontbreekt geld om menstruatieproducten te kopen
12% van de Vlaamse meisjes moest al eens een product lenen van een vriendin door geldgebrek
45% van meisjes die leven in armoede (materiële behoefte) kent menstruatiearmoede en ontbreekt dus de middelen om de nodige producten te kopen.

“Van die meisjes leven in 15 procent armoede (materiële deprivatie) en hebben al eens een dag school gemist omdat ze geen menstruatieproducten hadden”, stelt De Meyer. “Er gingen ook vier diepte-interviews door met meisjes in armoede om de impact van menstruatiearmoede te verkennen: de stress en angstgevoelens waren zeer groot, evenals de schaamte voor menstruatiearmoede. genderongelijkheid in stand wordt gehouden.”

“We zamelen zoveel mogelijk menstruatiemateriaal in en doneren dit aan Welzijnsschakels Temse die deze verder verdeelt over de doelgroep die hier noden rond heeft”, klinkt het bij Caura. “Menstruatiemateriaal is immers duur en heel wat meisjes en vrouwen kunnen zich dit maandelijks niet permitteren. Ze blijven thuis van school, komen minder buiten of schamen zich. Menstruatiemateriaal mag zeker geen luxeproduct worden.”

“We beseffen dat deze actie het probleem niet geheel zal oplossen maar we zetten het wel in de schijnwerpers, doorbreken mee het taboe en betekenen concreet iets voor een aantal vrouwen.”

Iedereen die wil kan komende week (8 maart tot met 12 maart) menstruatiemateriaal doneren en dit in de box bij Dokter Brigitte Caura
Kasteelstraat 24 Temse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *