Rita (65) sluit na veertig jaar café waar ‘Met Man en Macht’ werd opgenomen: “Tom Van Dyck vond mijn Jupiler de beste”

TEMSE – Café Bij Rita op de Markt van Temse zal niet meer opengaan, zelfs niet als de coronaregels het opnieuw toelaten. Rita gaat met pensioen en vindt het haast erger voor haar klanten dan voor zichzelf.

“Dat was hier geen café, maar een living.”
Rita De Ryck

Een cafébazin zoals Rita De Ryck (65) maken ze niet meer. “Iedereen was hier welkom: dokter of landloper, of je nu één euro uitgaf of honderd. Ik praatte met alleman”, zegt ze. Maar in het café was er maar één baas: Rita. “Nooit heeft er politie voor de deur gestaan. Als ik een discussie zag, zwierde ik hen buiten. Je moet dat niet laten escaleren. Ik ben 1,53 meter, maar ik had geen schrik om een beer van twee koppen groter de deur te wijzen. Aan een vrouw doen ze niets, hé”, zegt ze met een monkellachje. (Lees verder onder de foto)

Rita (65) sluit na veertig jaar café waar ‘Met man en macht’ werd opgenomen: “Tom Van Dyck vond mijn Jupiler de beste”

Rita was dertien toen haar ouders in 1968 een leegstaand café op de Markt overnamen. Haar moeder was naast cafébazin vooral bekend als zangeres Zwarte Maria. In 1980 nam Rita de zaak over. Langzaamaan zag ze, zoals in heel Vlaanderen, het caféleven achteruitgaan. (Lees verder onder de video)

“Met kermissen kon je vroeger over de koppen lopen. En dat ze het carnaval hebben verlegd van zaterdag naar zondag heeft ook een verschil gemaakt. ‘s Zaterdags deden de mensen een nachtje door, maar ‘s zondags ging dat niet, want maandag moesten ze werken.”

Koken voor jonkmannen

Maar Rita heeft ook veel goede herinneringen. Voetbal-, biljart-, duiven- en andere clubs hadden hier hun uitvalsbasis en Rita had elke dag eten in huis, van pateekes tot eieren. Haar vaste alleenstaande klanten kregen zelfs warme maaltijden. “Voor de ‘jonkmannen’ heb ik veel gekookt: vlees met wat groentjes. Ik deed dat graag en anders gingen ze toch maar naar de frituur.”

Rita (65) sluit na veertig jaar café waar ‘Met man en macht’ werd opgenomen: “Tom Van Dyck vond mijn Jupiler de beste”

In 2013 was het café te zien in de tv-serie Met Man en Macht op Vier.

“Tom Van Dyck, Lucas Van den Eynde, Jan Decleir, al die grote acteurs stonden hier”, blikt Rita terug. “Tom Van Dyck zei toen dat mijn Jupiler de beste is die hij ooit heeft gedronken. Iedereen zei dat. Ik weet niet hoe dat komt. Na ieder vat spoelde ik de leidingen, misschien daarom?”

Rita heeft altijd gezegd dat ze op 20 december 2020 zou sluiten, veertig jaar nadat ze de zaak heeft overgenomen. Het gebouw wordt afgebroken en er komen appartementen. “Tuurlijk ga ik het missen, da’s mijn leven. Maar ik vind het vooral spijtig voor mijn vaste klanten. Die kwamen alle dagen en zaten hier thuis. Dat was hier geen café, maar een living.

Rita gaat nu genieten van haar man en haar grote tuin. “Mijn vaste klanten zeggen dat ik in een zwart gat ga vallen. Maar ik heb dit voorjaar drie maanden kunnen ‘proefdraaien’, met de verplichte sluiting van de horeca en ik moet zeggen: ik heb dat gat nog niet gevonden.”
(Bron: HN/Tom Nuytemans)

Rita heeft haar café ondertussen opgeruimd. Veel vaste klanten zijn al met een souvenir naar huis. (Foto: TNS)
Café Bij Rita wordt gesloopt en maakt plaats voor appartementen. (Foto: TNS)
In de serie Met Man en Macht nam acteur Jan Decleir de plaats in van Rita

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *