Ultraloper (54) duwt al lopend jongeren in rolstoel van Oudenaarde naar Temse: “Opgeven is geen optie”

Met Charity Run vragen Samuel (18) en Fiene (17) aandacht voor hun beperking

ELVERSELE/ZINGEM/INGELMUNSTER/OUDENAARDE – Ultraloper Serge Van Autreve zal op vrijdag 18 december al lopend een rolstoel duwen van Oudenaarde tot aan zijn horecazaak in Elversele bij Temse, goed voor 62 kilometer. Twee jongeren die aandacht willen vragen voor hun ziekte, nemen afwisselend in de rolstoel plaats.
De loop van Serge, Samuel en Fiene moet ook geld opbrengen, onder meer voor een beenprothese voor Fiene.

“Ik wil Samuel en Fiene graag helpen om hun stem naar buiten te brengen”, zegt Serge.

De Charity Run Push to the Top vindt plaats in het kader van De Warmste Week. Samuel Van Tuyckom uit Nokere en Fiene Verstraete uit Ingelmunster nemen afwisselend in de rolstoel plaats. Samuel (18) lijdt aan een zeldzame spierziekte, ataxie van Friedreich, waardoor hij zijn bewegingen moeilijk kan coördineren.

“Ik wil met deze loop aandacht vragen voor mijn spierziekte”, zegt Samuel. “Mensen kijken soms vreemd als ik rechtsta uit mijn rolstoel, want ze associëren die vaak met iemand die verlamd is. Ik gebruik de rolstoel als transportmiddel om mijn lichaam niet te veel te vermoeien.”

Sinds 2014 lijdt Fiene (17) aan CRPS in haar linkerbeen, een chronische en enorm pijnlijke aandoening. Zo erg zelfs dat ze dit jaar haar been liet amputeren om van de pijn af te zijn. “Ik vind de Charity Run een leuke uitdaging”, zegt Fiene. “Ik wil hiermee CRPS bekender maken, maar ook mentale problemen bespreekbaar maken.”

Door de pijn verliezen sommige CRPS-patiënten de wil om te leven. Ook Fiene heeft het mentaal soms moeilijk gehad.

Beenprothese

De jongeren worden geduwd door Serge Van Autreve (54). De ultraloper heeft met Samuel in de rolstoel begin dit jaar nog meegelopen in de Marathon van Kruibeke. “Ik wil Samuel en Fiene graag helpen om hun stem naar buiten te brengen”, zegt Serge, voor wie 62 kilometer geen grote uitdaging is. “Ik loop vijf dagen in de week. Lopen zit vooral tussen de oren. En bij deze Charity Run word ik voortgestuwd: Samuel en Fiene geven mij kracht en energie. Opgeven is geen optie.” (Lees verder onder de foto)

Ultraloper (54) duwt al lopend jongeren in rolstoel van Oudenaarde naar Temse: “Opgeven is geen optie”

De loop start rond 9 uur aan het Bernardustechnicum in Oudenaarde, waar Samuel naar school gaat. De drie worden in het begin begeleid door klasgenoten van Samuel, met een fakkel in de hand. Na stops in Gijzenzele, Wetteren, Zele en Waasmunster, bij burgemeesters en centra voor mensen met een beperking, eindigt de groep rond 17.15 uur aan Serges tapasbar- en restaurant Onder Den Toren in Elversele bij Temse.

Onder andere burgemeester Luc De Ryck (CD&V) geeft een slotspeech, samengesteld uit boodschappen van andere burgemeesters die Serge, Samuel en Fiene onderweg hebben opgehaald.

Daarnaast zamelt de Charity Run ook geld in: voor een beenprothese voor Fiene, maar ook voor het Project U/Turn, dat avontuurlijke trektochten organiseert voor mensen met een fysieke beperking. Via de website kan u onder meer een polsbandje kopen om de actie te steunen.

Voor Serge en Samuel is deze loop overigens klein bier vergeleken met wat ze in april 2021 gepland hebben. Dan zal Serge Samuel in de rolstoel duwen, van Elversele naar de top van de Mont Ventoux in Frankrijk.
(Bron: HN/Tom Nuytemans)

Surf naar pushtothetop.com en projectu-turn.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *