CORONA. Al 13 residenten overleden in WZC De Reiger

TEMSE – In WZC De Reiger zijn intussen al 13 bewoners overleden aan de gevolgen van het coronavirus en nog eens 40 zijn besmet. Dat schrijft het Laatste Nieuws op vrijdag.

Elk geval is een drama op zich.

Het woonzorgcentrum zit al even in lockdown, maar familieleden komen nog regelmatig langs om te wuiven naar een dierbare of spulletjes af te geven.

Familieleden kunnen via een schuifraam was ophalen en brengen of pakketjes afgeven voor bewoners.

In totaal zijn er in De Reiger nu al 13 mensen overleden aan het coronavirus en nog eens 40 anderen zijn besmet.

De uitbraak van het coronavirus ontstond vermoedelijk bij de dementerenden.

Dat zegt burgemeester Luc De Ryck (CD&V). “Dat is in veel woon-zorgcentra zo. Dementerenden kunnen de maatregelen immers niet goed opvolgen. In De Reiger zijn de meeste besmettingen dan ook bij hen terug te vinden.”

Frans De Gendt (100) is één van de slachtoffers. Hij was een bekend gezicht in Temse. Na een paar jaar als zelfstandig visverkoper ging hij aan de slag als buizenlegger op de Boelwerf. Zijn echtgenote Leonie Poeck overleed al in 1988 Frans woonde tot hoge leeftijd zelfstandig in zijn huis aan Mariadal in Temse. In 2016 verhuisde hij naar De Reiger.

Enkel pleegzoon Eddy Poeck kon Frans afgelopen zaterdag nog een laatste bezoek brengen. Zondag overleed hij.

“We vinden wel troost in het feit dat hij honderd jaar is geworden, maar anderzijds had hij in augustus misschien zijn volgende verjaardag nog kunnen vieren als het coronavrius er niet was geweest. Bovendien wringt het wel dat niemand anders van de familie afscheid kon nemen. We gaan nu een kleine plechtigheid houden in intieme kring, maar als dit allemaal voorbij is, volgt er zeker nog de afscheidsviering die hij verdient.”

Vele andere families zitten in dezelfde situatie. Gaspard Foubert en Nicole Van den Branden vierden vorig jaar in De Reiger nog hun jubileum. Het echtpaar overleed op dezelfde dag aan de gevolgen van het virus.

Uitbraak

Burgemeester Luc De Ryck (CD&V) rouwt mee met de nabestaanden.

“Het zijn bijna allemaal mensen die ik persoonlijk heb gekend”, zucht hij. “Vooral de eerste verdieping van ons woonzorgcentrum is zwaar getroffen. Het gaat om de afdeling waar dementerende bejaarden verblijven. Het personeel doet al het mogelijke en besmette personen worden in quarantaine gezet. Aan beschermingsmateriaal is voorlopig geen nood, maar we hopen wel dat er snel testmateriaal ter beschikking wordt gesteld om nog korter op de bal te kunnen spelen.” (Bron: HLN/HN – Kristof Pieters/Tom Nuytemans)

Frans De Gendt werd vorig jaar nog gevierd als 100-jarige

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *