Enige dierenspeciaalzaak van Temse sluit zaterdag voorgoed de deuren

Laatste dagen voor ’t Parkietje: “Iemand is hier zelfs al beginnen te wenen”

TEMSE – ’t Parkietje in de Consciencestraat in Temse gaat voorgoed dicht. De jonge uitbater, die nog als dierenverzorger in de Zoo is begonnen, begint aan een nieuwe job en vindt geen overnemer.

“Ik heb nog een overnemer gezocht, maar zelfstandig een dierenwinkel uitbaten is niet populair”
Thomas D’Haese, zaakvoerder ’t Parkietje

Allergisch

“Met veel pijn in het hart” zal Thomas D’haese (28) komende zaterdag de winkeldeur voorgoed sluiten. Al meer dan veertig jaar kunnen Temsenaren in de verrassend ruime dierenspeciaalzaak terecht voor dieren, hun voeding en toebehoren. Wie nog iets wil kopen, moet snel zijn. Het katten- en hondeneten is al uitverkocht en in een deel van de winkel zijn de rekken al weggehaald.

Omdat Thomas allergisch is aan bepaalde stoffen die hij in zijn zaak gebruikt, werd het steeds moeilijker om de zaak open te houden. De zaken gaan nochtans goed, zegt hij. Enkele jaren geleden dacht Thomas zelfs even aan uitbreiding, maar hij kon geen geschikt pand vinden in Temse. Toch staat er voor de succesvolle zaak geen opvolging klaar.

“Ik heb nog een overnemer gezocht, maar ik vond er heel weinig volk voor. Als zelfstandige een dierenwinkel uitbaten, is niet populair.”

Neushoorns en antilopen

Na zijn studies dierenzorg kon Thomas aan de slag in de dierentuin.

“In de Zoo van Antwerpen werkte ik bij de vogels, en in Planckendael stond ik bij de antilopen en neushoorns”, vertelt hij. “Maar een vast contract krijgen bij de dierentuin is moeilijk. Ik zocht naar een vaste job toen de vorige uitbater van deze winkel, Daniël De Rechter, met pensioen ging. Zo ben ik hier op 18 maart 2013 begonnen.”

Thomas was toen 21. “Mensen verbaasden zich erover dat ik zo jong als zelfstandige begon. Iedereen koopt toch alles online, zeiden ze dan. Maar met goede klantenservice en vriendelijkheid kom je ver. Ik lach veel en ik weet veel, en de mensen lijken dat te appreciëren.”

Geen afscheidsfeest

Veel klanten zullen de zaak missen, denkt Thomas.

“Iemand is hier zelfs al beginnen te wenen.” Ook Ronny, die al jaren naar de dierenwinkel komt, is niet blij dat hij het nu zonder Thomas moet doen. “Ik heb meer dan veertig vogels en kom er nu nog een paar kopen”, zegt hij. “De sluiting is spijtig. Nu moet ik naar een andere zaak.”

Met ’t Parkietje verdwijnt de laatste dierenwinkel van Temse. Een klein afscheidsfeestje werd nog even overwogen, maar dat zit er door de coronamaatregelen niet in. Thomas verkoopt alles wat nog in de winkel staat met korting. Wat hij niet verkocht krijgt, wordt overgenomen door de Antwerpse Dierenwinkel.

Na de sluiting gaat Thomas aan de slag in de Press Shop van zijn moeder. Thuis heeft hij nog een kleine zoo aan huisdieren om voor te zorgen. Al van jongs af aan was Thomas omringd door dieren, van schildpadden tot chinchilla’s.

“Ik heb van mijn hobby mijn beroep gemaakt”, zegt hij blij, “en nu maak ik van mijn beroep weer mijn hobby.”

Thomas is aan zijn laatste dagen bezig en heeft al veel teleurgestelde reacties van klanten gehad. “Ik lach veel en ik weet veel, de mensen lijken dat te appreciëren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *