Twintigste Winter Durmevaart bij springtij

HAMME/WAASMUNSTER/LOKEREN/TEMSE – Al voor de twintigste keer probeerden watersportliefhebbers afgelopen zaterdag vanaf de monding in Hamme de Durme op te varen tot aan het Molsbroek in Lokeren.

Dat kan alleen tijdens het springtij door de verzanding in de Durme. Slechts één deelnemer uit Temse lukte in het opzet.

“Heel wat varende clubleden verklaarden ons gek”
Jacques Danijs, organisatie

Op het einde van de vorige eeuw deed voorzitter van Jachtclub Driegoten Jacques  Danijs samen met zijn broer Chris pogingen om in de winter bij springtij  vanaf de Scheldemonding in Hamme de afdamming van de Durme in het Lokerse Molsbroek te bereiken.

“Heel wat varende clubleden verklaarden ons gek”, blikt Jacques Danijs terug. “Want met de verzanding van de rivier zou het nooit lukken onder de E17 door te varen in smal en ondiep vaarwater, met een overvloed aan riet, slib en overhangend struikgewas. Nadat ons huzarenstukje meermaals was gelukt, groeide de Winter Durmevaart uit tot een jaarlijks evenement dat bekend is bij de talrijke jacht- en kajakclubs in de regio. Sommige deelnemers kopen er zelfs een klein en licht bootje voor, met een zeer platte bodem, om de eer op te strijken het eindpunt te kunnen halen!”

Omgevallen boom achter Manta

Danijs bereidde de 20ste Winter Durmevaart van dit jaar grondig voor om de slaagkansen voor de deelnemers te verhogen.

“Samen met onze havenmeester Tony verkende ik vorige week de vaarweg, gewapend met een boomzaag. Ter hoogte van Manta in Waasmunster moesten we de takken van een overhangende boom afzagen om de vaarweg vrij te maken. Onze inspanningen waren echter tevergeefs, want tijdens het evenement bleek dat intussen een nog grotere boom tijdens het stormweer over de Durmegeul was gevallen.” Uiteindelijk wist slechts één van de 58 deelnemers (een record) onder de boom door te varen en de afdamming in het Molsbroek te bereiken: Eddy Cant, bestuurslid van KTWV Temse.

Naast deze watersportclub namen ook KYSD Hamme, Kanoclub Kajakotter uit Moerzeke, de Willebroekse Kajakclub Hazewinkel, The Green Pirates Rupelmonde, ECB Koningsrek Branst en Watersport Moervaart Wachtebeke deel aan de Winter Durmevaart. (Bron: HN/Jan Van de Velde)

De deelnemers maakten gebruik van het springtij om de Durme te bevaren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *