“Gemeentebestuur amputeert Temse loopt naar de Marathon”

Halve marathon afgeschaft wegens organisatorische redenen.
Initiatiefnemer Jean-Pierre Smet zwaar ontgoocheld

Zondag 20 september vindt de 9e editie plaats van Temse loopt naar de Marathon. In tegenstelling tot de voorbije jaren staat er geen halve marathon op het programma. Jean-Pierre Smet, die op het idee kwam van het sportieve evenement, is erg teleurgesteld.

Jean-Pierre Smet (Jiepie), slager en officieuze stadsdichter van Temse is zijn leven lang al een fervent sporter.

‘Zowat tien jaar geleden kwam ik op het idee om in Temse  jaarlijks een officiële marathon te organiseren’, vertelt Jiepie.  ‘Het idee werd enthousiast onthaald door burgemeester Luc De Ryck, en ik kreeg prompt de titel  ‘Vader van de Marathon van Temse. Een wijds parcours in het natuurschoon langs Scheldedijken naar Steendorp en rond Tielrode-Broek zijn voor ons, Temsenaren, godsgeschenken waar menige gemeenten en steden terecht jaloers op mogen zijn.

Het idee was een gevolg van mijn eerdere initiatieven zoals het o.a. in 2005 verschenen wandelboek “Drei Nijge Zwoare Woandelinge Deur Temst, Awa!”, de beroemde gastronomische Paasmaandagwandelingen, de toeristische kalenders en het wandelplan “Langs De Langste Weg”. Allen hadden ze tot doel onze mooie omgeving te laten ontdekken. (Terloops: proficiat aan Marina Philips voor haar geweldige Parels Langs de Schelde).

De Sportdienst van Temse doopte het evenement hoogst origineel in ‘Temse loopt (naar) de Marathon’, waarbij er een jaarlijkse opbouw, met start en aankomst op De Zaat, zou plaatsvinden: in 2006 de 5 en 10 kilometer tot in 2011 een heuse marathon, waarnaast de kleinere afstanden gerespecteerd bleven. Doch een volledige marathon is nooit tot stand gekomen.

Bij de eerste uitgave in 2006 verschenen 106 deelnemers aan de start van de halve marathon.

‘Toch is het aantal deelnemers in de daaropvolgende jaren niet echt groter geworden’, weet Smet. ‘Een paar jaar geleden kreeg de Sportdienst van Temse hulp van AC Waasland, die zijn schouders onder het sportieve project stak.’

Sinds vorig jaar heeft men dan het zwaartepunt van het evenement verlegd naar de Markt.

‘Zowaar een leuk traject, randanimatie op het marktplein en een bijkomende Snoepjes-run én Kids-run’, stelt Jean-Pierre Smet. De halve marathon had ondanks die locatieverandering niet meer succes dan de voorgaande jaren. En tot overmaat geeft AC Waasland dit jaar forfait. Dat heeft de gemeente Temse en de Sportdienst er toe aangezet de halve marathon van ‘Temse loopt (naar) de Marathon volledig te amputeren. Ik was verbouwereerd en ontgoocheld door die beslissing

Indien die tendens zich voortzet dringt een naamsverandering van dit evenement zich op. Ondanks de inzet van de Sportdienst heb ik bij hen toch een gevoel van gelatenheid. Wat blijkbaar ook een struikelblok vormt is dat voor de halve marathon het gemeentepersoneel langer aan het werk is.’

Jiepie vraagt zich af waarom zo een evenement wel lukt in andere gemeenten in de regio zoals Waasmunster, Hamme en Bazel.

‘Is dan toch het verschil de aanpak, inzet, publiciteit, prijzengeld en de nodige financiële ondersteuning. Dusdanig verbouwereerd en ontgoocheld was ik eerst van plan zondag aanstaande een ludieke protestloop van 21 km te doen…maar ik ga dat niet doen…Ik heb in het verleden al eens tegen de schenen geschopt in het gedicht: “Mijn Dorp” én een ludieke actie ondernomen tegen de verloedering van de centrumwinkels. Hierbij kreeg ik uitsluitend en ontzettend veel toffe reacties van de inwoners van Temse maar het gemeentebestuur en de middenstandsvereniging hulde zich in diep stilzwijgen….’

Eén ding staat vast: sporten is levensnoodzakelijk en moet worden aangemoedigd en die inzet kan nooit te zwaar wegen’, stelt de slager.

‘Op de binnenkant van mijn linkerbovenarm staat mijn levensmoto voor eeuwig getatoeëerd: ‘Solo La Vittoria E Bella’, wat betekent: Alleen de overwinning is mooi! Streef steeds naar het hoogste, het beste, maar dat kan je alleen maar bereiken door een enthousiaste inzet. Investeren in sport is nooit overbodig.’

Focus

Debby Vermeiren (CD&V) Temse  ‘Dit jaar willen we de focus blijven leggen op het deelnemen van kinderen en jongeren om de loopsport nog      meer te promoten als een leuke vrijetijdsbesteding’, reageert schepen van Sport Debby Vermeiren (CD&V).  (inzetfoto)

‘Wat de prijzenpot en promotie betreft kan ik alleen stellen dat hier volop op ingezet is nu én de voorbije  jaren: op aangeven van AC Waasland werden voor gelijkaardige wedstrijden, gelijkwaardige prijzen  gehanteerd. De promotie verliep naast de gemeentelijke kanalen ook via sportclubs en in het bijzonder via  atletiek- en loopclubs.

Het afhaken van AC Waasland heeft uiteraard meegespeeld in de beslissing om de loop van de halve marathon los te laten. Omdat de naam ’Temse loopt (naar) de Marathon’ ook bij de 5 en 10 km lopers bekend in de oren klinkt, hielden we eraan dit jaar de naam te behouden. Voor de toekomst zullen we ons beraden over het totaalconcept want ook de ‘Autoluwe Zondag’ vindt samen met dit evenement plaats in het centrum van Temse.’

Jean-Pierre Smet Scheldejogging 2015
Jean-Pierre Smet (met petje) is al zijn hele leven een fervent sporter. Hij is dan ook ontgoocheld dat het gemeentebestuur en de Sportdienst de halve marathon afschaffen.

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *