Maquette Belgica overgedragen aan Temse

TEMSE – Op zaterdag 18 augustus zijn het gemeentebestuur en AC De Zaat verrijkt met een bijzondere maquette: de Belgica, het oceanografisch schip dat in 1984 op de Boelwerf werd gebouwd en momenteel zijn laatste vaar- en onderzoeksjaren beleeft.

Koningin Fabiola was de meter van het schip, Temse de peter. De schenking (voor onbepaalde tijd) was het positieve antwoord van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen op een vraag van burgemeester Luc De Ryck. De overdracht gebeurde tijdens een stijlrijke plechtigheid in de raadszaal van AC De Zaat.

De plechtigheid werd bijgewoond door een beperkt aantal genodigden, waaronder ook oud-commandanten van de Belgica.

Burgemeester Luc De Ryck verwelkomde de genodigden en schetste kort de historiek van de Boelwerf en de verschillende vormen waaronder de werf en de scheepsbouwers in Temse worden herdacht. Hij weidde uit over de 23 maquettes die permanent in AC De Zaat worden tentoongesteld: één voor één kunstwerken, destijds in opdracht van de Boelwerf gerealiseerd.

Namens de erfgoedvereniging Op Stoapel stelde Hugo Van Britsom de vereniging en haar activiteiten voor.

Patrick Roose, directeur van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, gaf nadere toelichting bij de Belgica en haar (indrukwekkend) palmares. Hij onderstreepte dat hijzelf met gemengde gevoelens de overdracht van de maquette ervaart: de maquette sierde jarenlang zijn bureau. Hij concludeerde dat de Belgica met deze overdracht terug thuis komt.

De onthulling van de maquette werd gevolgd door een rondgang doorheen AC De Zaat langsheen de andere maquettes, waarna aan de genodigden een receptie werd aangeboden.

Op dit ogenblik wordt een opvolger van de Belgica gebouwd op een Spaanse werf (ingebruikname 2020). De burgemeester stelde openlijk de kandidatuur van Temse om ook van dat schip peter te worden.

Meer foto’s van de uitreiking, klik hier

Patrick Roose en de burgemeester onthullen de maquette. V.l.n.r. Patrick Roose, ex-commandant Luc De Maesschalk, ex-coördinator André Pollentier, Lieven Naudts (Instituut Natuurwetenschappen), huidig commandant Ludwig Damman, ex-commandant Luc Van Tricht, burgemeester Luc De Ryck en ex-commandant Bernard Tabureau.
Bestuursleden van Op Stoapel samen met huidig commandant van de Belgica Ludwig Damman en burgemeester Luc de Ryck

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *