Zondag 22 april Erfgoeddag met eerste Streekproductenbeurs

TEMSE/TIELRODE/ELVERSELE – Komende zondag 22 april is het ook in Temse Erfgoeddag. Dit jaar onder het thema ‘Kiezen!’ Op diverse locaties kan men terecht voor tentoonstellingen en wandelingen. In de feestzaal van het gemeentehuis kan men tijdens een beurs Temsese producten proeven en kopen.
in de brochure die te verkrijgen is tijdens de beurs staan alle Temsese producten opgesomd

Eén van de blikvangers van deze editie van Erfgoeddag in Temse is de eerste streekproductenbeurs in de feestzaal van het gemeentehuis op de Markt.
De organisatie berust bij de gloednieuwe vereniging Confrerie Gouden Sleutel. Zij zal voortaan belangeloos streekproducten erkennen en promoten. De organisatie bestaat uit bestuursleden van Toerisme Temse en werkt nauw samen met het gemeentebestuur en lokale handelaars en verenigingen.

Tijdens de beurs kunnen bezoekers Temsese producten, proeven en/of kopen.

Bieren, mosterd, paling of gebak: als het uit Temse komt; prijkt er binnenkort een gouden sleutel op die streekproducten. Die sleutel is het logo van de nieuwe confrérie die zich wil inzetten om typische producten uit de Scheldegemeente te promoten.
De Confrérie Gouden Sleutel zal voortaan belangeloos streekproducten erkennen en promoten. De organisatie bestaat uit bestuursleden van Toerisme Temse en werkt nauw samen met het gemeentebestuur en lokale handelaars en verenigingen.

Bij de eerste erkende producten horen onder meer het varkensvlees van Piétrain de Grain, de honing van imker Paul Van Moer uit Steendorp, streekbier Velleneir 125, de droge worsten pietjes van slager Jean-Pierre Smet en de mosterd en het aperitief van kloostergemeenschap De Goede Herder.

Daarnaast zijn er nog tal van andere Temsese produkten die in de kijker geplaatst worden zoals bieren, paling en gebak.

Eten en drinken

De Gulden Cop heeft nu ook porto ‘van het huis’

Johan Blijweert van de Gulden Cop tapt in zijn taverne al meerdere jaren de Temse Tripel. Een bier dat ook tijdens de beurs zal getapt worden. Daarnaast pakt de zaakvoerder nu ook uit met zelfgemaakte porto: Porto De Gulden Cop’ Zondag zal men die porto tijdens de beurs kunnen proeven en eventueel kopen.
“We hebben wel maar een beperkt aanbod want het duurt een jaar eer de porto kan gebotteld worden”, vertelt Johan Blijweert.

“De nadruk van de producten ligt op eten en drinken, maar het is zeker ook mogelijk om evenementen, diensten of cultureel erfgoed te laten erkennen als streekproduct”, zegt voorzitster Rita Heerwegh. “Om erkend te worden als moet het product ambachtelijk gemaakt zijn en door een breed publiek gezien worden als een product van of gelinkt aan Temse. Daardoor draagt het bij tot de promotie van onze gemeente.”

Raamaffiches

Erkende producten of handelaars krijgen een zelfklever of raamaffiche met het logo op, een gouden sleutel. “Die sleutel verwijst naar de gouden sleutel in het wapenschild van de gemeente, symbool voor welvaart,”, zegt Heerwegh, “en naar de bijzondere erkenning die de Confrérie aan een product kan verlenen”.

Sneukeltocht

De Confrérie wil echter meer doen dan producten erkennen: ze wil ze ook promoten. “We zetten streekproducten in de kijker in de brochure van Toerisme Temse en gaan in de loop van het jaar ook enkele activiteiten organiseren rond de producten, zoals een wandeling en een sneukeltocht”, vertelt de voorzitster nog.

Op zondag 22 april streekproductenbeurs, in de feestzaal van het oud gemeentehuis op de Markt van 13 tot 17 uur.

Onder leiding van Rita Heerwegh zet Confrerie Gouden Sleutel Temsese producten in de kijker. Vlnr.: Hilde Vondenbusch en Paul Van Moer (B&B Bij ’t Fort (van Steendorp) en honing), Rita Heerwegh, Reinard De Roover (varkensvlees Piétrain de Grain), Broeder Gino (Orde van De Goede Herder, kloosteraperitief en -mosterd), Glenn Swaelen (velleneir 125) en Jean-Pierre Smet (droge Pietje-worsten). (foto: Mattias Goossens)

Klik hieronder door, voor een overzicht van alle activiteiten

ACTIVITEITEN IN TEMSE VOOR ERFGOEDDAG

Tentoonstelling ‘Elk zijn heilige: grote en kleine kapellen in Elversele’
In het volksgeloof had elke heilige zijn specialiteit: Margarita tegen krampen, Blasius tegen keelpijn, Cornelius tegen de stuipen enz. Keuze te over dus en voor elk wat wils. Materiële getuigen daarvan zijn de vele kleine en grote kapellen en devotieprentjes allerhande. Immateriële getuigen zijn de overgeleverde rituelen. Op 22 april 2018 tonen we ze in woord en beeld in de Sint-Margrietkerk.
Zondag 22 april, 10-18 u., Sint-Margrietkerk, Dorpstraat, Elversele
Org.: Heemkundige Kring Braem vzw
Tentoonstelling ‘Kiezen is verliezen?’
Artofil wil het kantklossen als ambacht bewaren en het interessant maken voor de volgende generaties. Wij willen dit ambacht niet verliezen en kiezen ervoor om het tot kunst te verheffen. Traditie en vernieuwing gaan hand in hand: creativiteit en materiaalkeuze, oude patronen in een nieuw kleedje. De kantwerkster blijft keuzes maken maar bovenal zorgt zij voor het erfgoed van morgen!
Zondag 22 april, 10-18 u., Huis de Fortune, Dorpstraat 56, Elversele
Org.: Kantschool Artofil, 0476 88 30 91, wally@artofil.be
Dauwwandeling Pasar – Straten met name
Deze keer zetten we tijdens de dauwwandeling onze straatnamen in de kijker!
Of beter, de helden, plaatsen of gebeurtenissen naar wie deze straten ooit genoemd werden.
De geschiedenis van een buurt wordt vaak weerspiegeld in straatnamen.
Ga mee op stap met Pasar en ontdek welk verhaal achter de keuze van straatnamen schuilt.
Nadien mogelijkheid tot ontbijt (€ 6 leden/ € 7 niet-leden), inschrijven voor ontbijt tot 18 april via
tel. 03 711 18 18.
Zondag 22 april, vertrek 7 u. Open Huis Amelberga, Oeverstraat 7, Temse
Org.: Pasar i.s.m. CM Temse
Tentoonstelling ‘Postzegels en postkaarten – onze keuze!’
Een collectie postzegels over belangrijke personen of historische gebeurtenissen, per land of per thema, of postkaarten over WO I, elke verzameling vertelt een stuk geschiedenis. Een verzamelaar specialiseert zijn collectie door een onderwerp te kiezen… Vandaag maakt u kennis met de keuze van onze leden.
Tegelijkertijd is er een WAK-fototentoonstelling te bezichtigen van Anders 23.
21/4-7/5, za 14-18 u. en zo 10-18 u., Het Molenhuis, Wilfordkaai 34, Temse
Op zondag 22/4 doorlopend open van 10-18 u.
Org.: Kon. Postzegel- en Erfgoedkring Temse i.s.m. Fotografencollectief Anders 23
Kies voor Erfgoed – Lezing door zoo-archeologe Kim Aluwé
Kim Aluwé vertelt over haar passie als zoo-archeologe. Zooarcheologie bestuurt de dierlijke resten die bij een archeologische opgraving worden aangetroffen. Hieruit kan men afleiden in welke omgeving de mens leefde en of men zich bezighield met visserij, landbouw of veeteelt. Kim analyseerde de Romeinse en middeleeuwse vondsten op het Blauwhof in Steendorp.
Drankjes verkrijgbaar aan democratische prijzen. Het bestuur trakteert op de knabbels.
Zondag 22 april, 14-15 u., Artiestenfoyer Roxy, Stationsstraat 27, Temse
Org.: Davidsfonds Temse, Hilde.staut@telenet.be
Erfgoedwandeling Tielrode – Keuzes
Tijdens deze wandeling ontdekken we de keuzes die bekende en minder bekende Tielrodenaren maakten. Sommige keuzes waren heel persoonlijk. Andere keuzes hadden dan weer een grote impact op het dorp. Voor bepaalde keuzes liet men zich inspireren door de natuur, liet men zijn hart spreken of speelden andere belangen mee.
Tijdens deze erfgoedwandeling voor + 12 jaar en volwassenen is er voor de kinderen van 5 tot 12 jaar een kabouterwandeling voorzien.
Zondag 22 april, vertrek 14 u. (wandeling duurt tot 16 u.), Provinciaal Domein Roomacker, Hofstraat 26, Tielrode.
Org.: Milieuwerkgroep Ons Streven vzw
Kabouterwandeling – voor kinderen van 5 tot 12 jaar
Onze kabouters komen alles te weten over hoe dieren en planten keuzes maken. Dat is niet altijd gemakkelijk. De opa’s en oma’s van onze oma’s en opa’s keken dan ook met grote ogen naar de keuzes die dieren en planten maken. Ze wisten de redenen voor een keuze of verzonnen of raadden ernaar.
Voor de mama’s en papa’s is er ouderopvang voorzien met een boeiende gegidste wandeling in Tielrode. Voorzie degelijke kledij voor een wandeling in da natuur. Pas je kledij aan, aan de weersomstandigheden. Ook volwassenen zonder kinderen zijn welkom!
Zondag 22 april, vertrek 14 u. (wandeling duurt tot 16 u.), Provinciaal Domein Roomacker, Hofstraat 26, Tielrode.
Org.: Milieuwerkgroep Ons Streven vzw

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *