Ouderenadviesraad Temse ijvert voor plaatsing extra AED toestellen.

TEMSE – 10 januari 2017 werd door de Ouderenadviesraad van Temse een vraag gesteld aan het schepencollege met betrekking tot de aanwezigheid van AED-toestellen (defibrillatoren) in de gemeente, met de suggestie om het centrum en alle deelgemeenten en afgelegen wijken te voorzien van een openbaar toestel.

Het schepencollege belastte de brandweer met de opdracht om de bestaande toestand te evalueren en verder onderzoek te verrichten rond mogelijke plaatsing.
Op dat moment waren er 2 toestellen aanwezig van de gemeente : sporthal Tielrode en sporthal Temse.
Er werd echter vastgesteld dat er technische problemen waren met beide toestellen. Via de brandweer werd opdracht gegeven aan de Hulpverleningszone Waasland om via een gunning prijzen op te vragen voor de eventuele bijkomende aanschaf. Er was nu blijkbaar sprake van de aankoop van 3 bijkomende toestellen : sporthal Steendorp, sportvelden Hoeve Van Raemdonck en AC De Zaat.  Omtrent plaatsing in de deelgemeenten en afgelegen wijken ontvingen wij intussen nog geen concreet plan.

“Wij vragen vanuit de ouderenadviesraad om het dossier opnieuw te activeren zodat aan deze lacune een concrete oplossing wordt gegeven op korte termijn”, aldus voorzitter Jos Verhulst.

Intussen zijn er ook op privaat initiatief AED toestellen geplaatst ( vb. VK TIELRODE – aangekocht met eigen middelen)
Het ware nuttig om ook die private plaatsingen aan het publiek bekend te maken zodat inwoners weten waar ze eventueel terecht kunnen.
De openbare toestellen moeten bovendien permanent bereikbaar zijn. .

“Naast de plaatsing binnen de gemeente hebben wij eveneens aangedrongen dat na de installatie de bevolking zou ingelicht worden over de werking van de toestellen via wijkgerichte infosessies
samen met een opleiding basistechnieken voor hartmassage”, stelt Verhulst. “Dat een snelle tussenkomst bij hartfalen van levensbelang kan zijn hoeft geen verder betoog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *