Gouverneur schorst ‘symbolische bijdrage ‘ van schepencollege aan privé-investeerder herinrichtingswerken Wilfordkaai

TEMSE- De gouverneur van Oost-Vlaanderen schorste voorbije woensdag de beslissing van het college van Temse om 150.000 euro belastinggeld te geven aan de private ontwikkelaar van de Wilfordkaai langs de Schelde in Temse. Die wordt momenteel heraangelegd met een esplanade en enkele horecazaken.
“In andere steden en gemeenten zijn burgemeesters of schepenen al voor minder opgestapt”.
Bert Bauwelinck

Beslissing intrekken
De schorsing komt er na een klacht van de sp.a-Groen-fractie van de Temsese gemeenteraad. De gouverneur, die in deze optreedt namens het Agentschap Binnenlands Bestuur van de Vlaamse Overheid, komt daarmee volledig tegemoet aan de bezwaren die sp.a-Groen-fractieleider Bert Bauwelinck opsomde. Het CD&V-N-VA-College van Temse wordt in het kaaidossier schending van de beginselen van behoorlijk bestuur, schending van de bevoegdheid van de gemeenteraad en schending van het zorgvuldigheidsprincipe verweten.

“Ik zou beschaamd zijn in hun plaats, het college staat hier echt met de billen bloot”, vindt Bauwelinck.
“Zoals wij van bij aanvang stelden komt het de gemeenteraad en niet het college toe om dit soort grote sommen te besteden. Het college kan nu maar beter de genomen beslissing intrekken en vragen aan de firma om de 150.000 euro terug te storten. Tenzij natuurlijk het college de beslissing nog koppig wil rechtvaardigen of aanpassen.”

Dan kan de Vlaamse Regering op zijn beurt het besluit wel nog vernietigen.

Onzorgvuldigheden
“In Temse wordt de voorbij maanden terecht gemord over een aantal dossiers inzake ruimtelijke ordening en openbare werken die tegen de wil in van de mensen door hun strot worden geduwd”, stelt Bert Bauwelinck. “Vaak komt het college daar zonder kleerscheuren mee weg, tegenwoordig wordt er al eens bakzeil gehaald. De Wilfordkaai is een uiterst gevoelig dossier, het is dan ook vreemd dat net bij dit privé-project zo onzorgvuldig wordt omgesprongen met publieke middelen. Na ruimtelijke ordening zijn er dus binnen dit bestuur ook onzorgvuldigheden inzake financiën. Het is goed dat het college vandaag een tik op de vingers krijgt, maar het zou een aantal politieke verantwoordelijken ook sieren mochten ze daar eens hun conclusies uit trekken. In andere steden en gemeenten zijn burgemeesters of schepenen al voor minder opgestapt.”

Burgemeester Luc De Ryck (CD&V) wou voorlopig nog niet reageren.
“Ik wacht op de officiële kennisgeving aan het gemeentebestuur”, klinkt het.

De gouverneur van Oost-Vlaanderen schorste de beslissing van het college van Temse om 150.000 euro belastinggeld te geven aan de private ontwikkelaar van de Wilfordkaai (foto: (C) Franky Polfliet)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *