Buurtbewoners stoppen sloophamers aan de Wilfordkaai

Sloopvergunning voor historisch pand vernietigd.
Woning definitief gered van afbraak
TEMSE – Het dispuut, van de woning aan de Wilfordkaai 33, dat reeds drie jaar lang aansleept tussen buurtbewoners en het gemeentebestuur van Temse en bij uitbreiding de deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen is beslecht.
Het pand mag definitief niet meer gesloopt worden. Carl De Clercq en Bernadette Lostrie, die het voortouw namen in het verzet, haalden hun gelijk bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Zij hopen ook dat de verdere appartementisering van de Wilfordkaai nu een halt wordt toegeroepen.

Het pand aan Wilfordkaai 33

De gemeentelijke en provinciale overheden gaven in 2014 goedkeuring voor de sloop van het historisch pand aan het nummer 33.

“Een vreemde beslissing, zo bleek reeds van bij het begin”, klinkt het bij De Clercq en Lostrie. “De sloopvergunning werd namelijk afgeleverd tegen het advies in van de gemeentelijke en provinciale stedebouwkundig ambtenaren en tegen het advies van erfgoed Vlaanderen. Massaal protest van honderden Temsenaren mocht niet baten. Insinuaties over belangenvermenging en politieke kuiperijen waren, en zijn, niet uit de lucht.”

Een beroepsprocedure bij de – politiek bevriende – provinciale deputatie was volgens buurtbewoners Bernadette Lostrie en Carl De Clercq die het voortouw namen in het verder verzet een lachertje.

“We werden daar met ons protest niet gehoord. Wel afgeblaft door de zetelende deputé”, vertelt Carl de Clercq. “Beroep bij een hoger en onafhankelijk rechtsorgaan was de enige uitweg. Daarom trokken we naar de raad voor vergunningsbetwistingen. Parallel met dit beroep was er ook een beroep van erfgoed Vlaanderen. In beide dossiers werd de sloopvergunning nu vernietigd.”

De projectontwikkelaar die de sloopvergunning van het gemeentebestuur verkreeg ziet nu af van de sloop en dringt niet meer verder aan.

“De strijd tegen de sloop van het nummer 33 is gewonnen”, glunderen de bewoners. “Maar meer nog is er nu een precedent dat ongetwijfeld de verdere appartementisering aan het historisch gedeelte van de kaai een halt toe roept. Renovatie, bewaring en herstel is nu het ordewoord. Gerechtelijk gestaafd.”

Lostrie en De Clercq blikken nu terug op de zaak. Het onbegrip over dwaze politieke beslissingen blijft volgens hen, maar gerechtigheid is geschied.

“Het heeft bloed, zweet, tranen en veel geld gekost. Maar het is de moeite waard geweest.”

Ze wijzen er op dat het immobiliën-schepencollege zich toch maar beter kan beraden over hun beleid en meer rekening dient te houden met de stem van de bevolking.

“In Tielrode een volledig dorp in het verzet tegen een onbegrijpelijke verkaveling, In Steendorp idem dito. Nu ook gebouwen op de kaai, waaronder een WC-blok voor de neus van andere bewoners. Misschien hier toch nog even de sloophamer te gebruiken? Hoeveel belachelijker gaat het nog worden”, vragen ze zich af.

Bernadette Lostrie en Carl De Clercq zijn blij met de ‘overwining’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *