Half jaar na dood gemachtigd opzichter wordt gevaarlijke oversteek aan scholen veiliger.

TEMSE/TIELRODE – Voetgangerslichten met een drukknop moeten de gevaarlijke oversteekplaats in de Heymanstraat in Tielrode veel veiliger maken. Het is de belangrijkste maatregel in een actieplan dat volgde na de dood van een gemachtigd opzichter. De scholen reageren opgelucht.

“Een veilig kruispunt lijkt me een beter eerbetoon voor Marc dan een standbeeld”
Jan Goethals, directeur Vrije Basisschool

Een aanrijding op het zebrapad in de Burgemeester Achiel Heymanstraat kostte vorig jaar het leven aan gemachtigd opzichter Marc Philips, die op dat moment kinderen wilde helpen om over te steken. Het was meteen het signaal om iets te doen aan de onveilige toestand op deze drukke weg.

“De Heymanstraat is een drukke ontsluitingsweg naar de N41, met scholen aan beide kanten van de oversteekplaats, handelszaken, een sporthal, een medisch centrum en een apotheek in de onmiddellijke nabijheid. De oversteekplaats wordt dus zeer veel gebruikt. Daarom nemen we een hele reeks concrete maatregelen om de omgeving extra te beveiligen”, kondigde schepen van Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA) gisteren aan.

“We maakten een actieplan op, in overleg met een expert van VTB-VAB, de scholen en de politie. Binnenkort start de plaatsing van voetgangerslichten met drukknop ter hoogte van de oversteekplaats. Deze lichten worden uitgerust met boogpalen met een licht dat voortdurend knippert, zodat de oversteekplaats nog beter zichtbaar is vanop afstand. Voetgangers die willen oversteken, drukken op de knop en krijgen dan groen. Ondanks de komst van deze voetgangerslichten blijven we bij begin en eind van de schooluren een opzichter inzetten. We plaatsen ook paaltjes om een optische versmalling te creëren en de zichtbaarheid te vergroten. Door de paaltjes verdwijnt automatisch het foutparkeren vlakbij de oversteekplaats. Het even verderop gelegen zebrapad is intussen verwijderd. Dat lag buiten de beveiligde zone en zou verwarring veroorzaken”, overloopt de schepen enkele maatregelen.

Ook snelheidscontroles

Eerder al werden fluopotloden en borden voor een variabele zone 30 geplaatst om de schoolomgevingen af te bakenen. Er komt nog een bijkomende bi-flash ter hoogte van het zebrapad Hofstraat-Gentstraat. Naast al die maatregelen, een investering van 27.800 euro, houdt de politie structurele snelheidscontroles.

“Die tonen aan dat er al een effect merkbaar is. Er zijn minder overtredingen dan vroeger”, stelt schepen Truyman vast.

De directeurs van de Vrije Basisschool en freinetschool De Kolibrie toonden zich gisteren alvast tevreden.

“Aan de genomen maatregelen merken we dat rekening werd gehouden met onze opmerkingen. Het verkeer rijdt intussen ook zichtbaar trager”, vertellen de directeurs.

“Het kruispunt wordt veiliger en dat is een beter eerbetoon aan Marc dan een standbeeld. Ik hoop dat de controles blijven en dat de hardrijders een brief van de politie krijgen met daarin een te betalen bedrag”, duimt Jan Goethals, directeur van de Vrije Basisschool.

Bron: HN/GVA – GVH

Oversteek Heymanstraat 2017

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *