Brand met 13 slachtoffers in WZC De Reiger

Grootschalige evacuatieoefening legt pijnpunten bloot
Zaterdag 22 april rond 9.30 uur brak er brand uit op de vierde verdieping van WZC De Reiger in Temse. Er vielen 13 slachtoffers in de dichte rook.
De slachtoffers werden eerst naar een grote rookvrije ruimte getrieerd, en daarna deels via de trappen, en deels via horizontale evacuatie met de ladderwagen van brandweerpost Temse geëvacueerd . één persoon werd ter plaatse gereanimeerd…

…Het ging gelukkig om een grootschalige evacuatieoefening waarbij meerdere disciplines aanwezig waren.
Brandweerpost Temse, ziekenwagens en MUG’s van het ‘112’-circuit, het Rode Kruis Vlaanderen, en de politiedienst Kruibeke-Temse.

Naar aanleiding van de (nagebootste) ‘brand’ op de vierde verdieping werden de simulanten van die verdieping geëvacueerd naar een VMP (Vooruitgeschoven Medische Post: feestzaal De Reiger op gelijkvloers). Ook werden meerdere ziekenwagens ingezet.
De evacuatieoefening was een initiatief van OCMW Temse i.s.m. het Gemeentebestuur, de Lokale Politie, Hulpverleningszone Waasland en de medische diensten van Rode Kruis Temse en AZ Nikolaas.

JOC De Nartist in de C. De Landtsheerlaan fungeerde als voorbereidingslocatie. Hier was het samenkomst en werden de simulanten, van het Rode Kruis en WZC De Reiger klaargemaakt. Ze werden geschminkt om alles levensecht te maken. Na de oefening was er een debriefing met alle verantwoordelijken. Ook burgemeester van Temse Luc De Ryck (CD&V) kwam ter plaatse.

De bedoeling van deze oefening was een drieledige test”, aldus brandweermajoor en korpsoverste Ludo Lemmens , ten eerste het noodplan van de Reiger, de effectieve crisiscommunicatie, en de brandweer in een crisissituatie.”

“Het was een oefening die gekoppeld was aan het rampenplan”, vertelt kapitein Bob De Ryck. “Zulke oefening is altijd bijzonder leerijk niet enkel voor de hulpdiensten maar ook, in dit geval,  voor de verantwoordelijken van de Reiger. “Als dit soort situatie zich ooit moest voordoen, zullen we trouwens niet enkel de verdieping waar de brand ontstond maar ook de andere verdiepingen evacueren. Hier was het vooral de bedoeling om de 5 disciplines onderling te laten werken.”

“Er kwamen geen geen wezenlijke tekorten of pijnpunten aan de oppervlakte tijdens de oefening, enkel een paar organisatorische details die verder besproken zullen worden”, aldus burgemeester Luc De Ryck (CD&V)

Meer foto’s, klik hier

DSC_0060

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *