“We geven die mensen weer een toekomst”

Jonge Temsenaar helpt mensen in Egypte aan prothese

Ahmed en Soaad, twee Egyptenaren van wie een been geamputeerd moest worden, zien hun toekomst weer positief in dankzij Bas D’Haen uit Temse en zijn medestudenten van Thomas Moore Hogeschool Kempen. Die ontwikkelden voor hen een prothese zodat ze de draad van hun leven weer kunnen oppikken.

“Het is ongelooflijk om te zien hoe hun hoop herleeft dankzij de prothese”
Bas ‘D Haen

prothese_2016
Ahmed kijkt hoopvol de toekomst tegemoet (foto rr)

Bas D’Haen is gebeten door orthopedie. Voor hem was het daarom logisch om aan De Thomas Moore Hogeschool Kempen te gaan studeren, want daar loopt de enige professionele bachelor orthopedie in Vlaanderen. De 22-jarige student werkt momenteel, met vijf collega’s, aan een wel heel bijzondere bachelorproef. “We kwamen in contact met de organisatie Live Is Beautiful, die in Egypte het leven van de plaatselijke bevolking probeert te verbeteren. Onze opdracht: protheses maken voor twee mensen die hun been verloren bij een amputatie, als gevolg van diabetes. Ze hebben geen geld voor zo’n dure prothese en dat betekent voor hen het einde van het leven zoals ze dat kenden”, doet Bas het verhaal.

“Ahmed is een zorgzame en sportieve vader van twee kinderen. Door het verlies van zijn onderbeen is hij werkloos. Ahmed wil niets liever dan weer in te kunnen staan voor de noden van zijn hechte familie. Weer aan de slag kunnen gaan als conciërge van de lokale school is dan ook zijn grootste wens. Hij was ook

trainer bij de plaatselijke voetbalploeg en ook die passie hoopt hij weer op te kunnen pikken.”

Spannende tijden

“De andere prothese is voor Soaad. Zij is een alleenstaande moeder van zes kinderen maar verloor haar been. Soaad droomt ervan om weer zelfstandig te zijn en ze hoopt dankzij de prothese de huwelijken van haar kinderen bij te kunnen wonen. Het is ongelooflijk om te zien hoe hun hoop herleeft dankzij de prothese die we voor hen maken. We geven die mensen echt weer een toekomst”, beseft Bas.

Voor hem breken er spannende tijden aan. “Zo’n prothese is heel persoonlijk en door de afstand gaat er tijd over. Na Nieuwjaar verzenden we de protheses naar Egypte, om ze te laten passen. Daarna komen ze terug, zodat we de nodige aanpassingen kunnen doen, waarna de protheses dan weer naar Egypte gaan en Ahmed en Soaad hun prothese definitief krijgen. Dat is ook voor ons spannend want we weten hoe ingrijpend die prothese hun leven zal veranderen.”

“Een eigen droom? Erbij zijn in Egypte om de prothese definitief te passen. Want we willen de prothese natuurlijk zo perfect mogelijk aanpassen.”

Kris Huybrechts, in Egypte aan de slag in het Belgische-Egyptische Huis van de Gezondheid, is onder de indruk. “Bas en zijn collega’s zetten zich met heel hun hart in en de dankbaarheid in Egypte is onbeschrijfelijk groot! De opdracht is, onder andere door de afstand tussen België en Egypte, moeilijk te realiseren. Ze verdienen enorm veel respect voor wat ze doen”, benadrukt Huybrechts.

Bron: HN/GVA – GVH

www.liveisbeautiful.be

bas_dhaen_2016
Bas ‘D Haen (rechts) en zijn medestudenten sturen de prothese na Nieuwsjaar naar Egypte zodat Ahmed en Sooad ze kunnen passen. (foto gvh)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *