Heraanleg gewestweg met ventwegen stuit weer op verzet

Omwonenden N41 spannen kort geding aan: “Geen weg op onze eigendom”
ELVERSELE – Unizo is samen met enkele handelaars en bewoners een kort geding begonnen rond de inname van grond voor de ventwegen langs de N41, die momenteel wordt heraangelegd. Een gerechtelijk expert moet nu uitsluitsel geven over wie eigenaar is.

Onze omheining staat er, de nutsleidingen liggen daar. Alles moeten verwijderen , betekent zware kosten
Dirk Belon

Het gaat om stroken grond van soms maar 60 centimeter, of zelfs minder, maar de inzet blijkt enorm groot te zijn. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) stuurde een brief naar een aantal bewoners aan de oostkant van de N41, met de mededeling dat ze hun hek moeten afbreken of hun haag moeten verwijderen. Volgens de plannen van AWV staan de hekken en hagen op grond van het Vlaams Gewest, waar een ventweg moet komen. De bewoners daarentegen bewijzen al evenzeer met plannen dat het om hun grond gaat.

Het was Unizo, dat zich twee jaar geleden langs de N41 in Elversele vestigde, dat het initiatief voor het kort geding nam. “We kunnen de notariële akte voorleggen waaruit duidelijk blijkt dat we ons netjes aan de rooilijn hebben gehouden. Daar zitten plannen bij, bevestigd door een beëdigd landmeter. Een aantal particulieren en handelaars sloten zich aan bij ons kort geding. We willen geen weg óp onze eigendom”, stelt Dirk Belon van Unizo.

In totaal zou er een probleem zijn bij een twintigtal bewoners, waarvan er nu vijf een kort geding aanspannen. Het dispuut draait om centimeters, maar zo’n strookje grond maakt soms een enorm verschil. “Onze omheining komt tot tegen de rooilijn. Alle nutsleidingen liggen daar. Zoals het hoort. Als AWV die grond claimt, zitten we met zware kosten want dat moet dan allemaal weg”, zegt Dirk Belon.

Ook Walter Pauwels en Conny Stuer van Autobedrijf Stuer stapten mee in het kort geding. “We kunnen allemaal met de plannen van bij de aankoop aantonen dat we eigenaar zijn. Al die verschillende landmeters kunnen toch niet fout zijn? Dat zijn beëdigde mensen. Het kort geding loopt. De rechter heeft een expert aangesteld en die moet nu voor duidelijkheid zorgen”, stelt het koppel.

De betrokkenen verwachten begin 2017 al een uitspraak. Dat is ook nodig want in het voorjaar beginnen de werken aan de oostzijde van de weg.

De Administratie Wegen en Verkeer bevestigt dat een kort geding loopt en voert aan de rooilijnplannen te volgen. Verdere commentaar wil men op dit ogenblik niet kwijt. Het is niet het eerste protest vanuit de buurt naar aanleiding van de heraanleg van de N41, die nog tot eind volgend jaar duurt. Afgelopen zomer kantte een grote groep bewoners zich ook tegen de plannen. Zij vrezen ver omrijden en sluipverkeer op de geplande eenrichtingsventwegen.

Bron: HN/GVA – GVH

n41_unizo-2016
Voor de ventweg rechts, tussen de N41 en het gebouw van Unizo, zou het pas geplaatste hek van de middenstandsorganisatie moeten verdwijnen (foto: GVH)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *