Mouterij wordt dan toch gesloopt

Nieuw gebouw krijgt uitzicht van mouterij uit 1913
TIELRODE – Mouterij De Brabander aan de Antwerpse Steenweg wordt – verrassend – toch afgebroken voor een nieuw sociaal bouwproject van WoonAnker. Het nieuwe gebouw krijgt wel het uitzicht van de oorspronkelijke mouterij uit 1913.

WoonAnker werd begin vorig jaar eigenaar van de voormalige mouterij aan de Antwerpse Steenweg, recht tegenover woonzorgcentrum Huize Vincent. Bedoeling van de sociale huisvestingsmaatschappij is om hier dertig sociale assistentieflats, negen bejaardenflats en vijf gewone appartementen op te trekken, in samenwerking met Huize Vincent. WoonAnker verzekerde bij de aankondiging van de plannen vorig jaar dat de mouterij, die later nog als schrijnwerkerij werd gebruikt, behouden zou blijven, maar moet daar nu op terugkomen.

Fundering niet stabiel

“Wij hebben steeds beloofd om de mouterij niet af te breken, maar we zitten met een groot probleem. Na grondige testen en studies blijkt de fundering niet stabiel genoeg, waardoor het risico te groot is om in de mouterij te bouwen”, verklaart Koen De Clercq, voorzitter van WoonAnker.

De noodgedwongen afbraak van de mouterij start in september volgend jaar, maar WoonAnker komt met een opmerkelijk alternatief. “De bestaande mouterij werd in de jaren 1940 gebouwd, maar de originele mouterij dateert van 1913. We zijn het archief ingedoken en vonden de oorspronkelijke plannen terug. Met onder meer ronde ramen en een luik voor de vaten en goederen. Het nieuwe gebouw krijgt dezelfde vorm, stijl en uitzicht als in 1913. Een beter alternatief is niet denkbaar

en het betekent zeker geen meerkost. We legden het onder meer voor aan milieuwerkgroep Ons Streven en de erfgoeddiensten en zij steunen het idee. Het historisch uitzicht keert terug, maar natuurlijk met gebruik van de nieuwste energetische technologieën.”

De beloofde nadruk op het groene karakter blijft wel bewaard. De woongelegenheden hebben uitzicht op de polder en er komt een open tuin, die toegankelijk is voor alle Tielrodenaren. De tuin loopt als een groene as vanaf de Antwerpsesteenweg tot over de dijk, als een publiek wandelpad.

Intussen lanceert WoonAnker nog een nieuw idee. “In het project komt naast de tuin ook een ontmoetingscentrum. Senioren uit Huize Vincent zullen dus regelmatig de straat oversteken. Daarom pleiten we voor de aanleg van een verkeersluw plein aan De Brabander en een soort sluis, die het verkeer afremt en de weg veiliger maakt voor de zachte weggebruiker. We zijn hierover momenteel in overleg met het gemeentebestuur”, verklapt de voorzitter nog.

Bron: HN-GVA/Guy Van Vliet
mouterij_tielrode-2016
“Het is een groot risico om in de huidige mouterij te bouwen”, aldus Koen De Clercq

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *