Dubbelconcert met reizende beiaard start van concertreeks ‘T Zomert onder den Toren

TEMSE/TIELRODE – De immense, reizende beiaard van de stad Praag doet vanavond voor de eerste keer onze regio aan. Dat deze beiaard op het dorpsplein in Tielrode staat, maakt meteen ook een uniek dubbelconcert met de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia mogelijk.

“Normaal zit de beiaardier in de toren, maar hier ziet het publiek me live spelen, tussen 57 klokken”

Mobiele beiaard 2016
De reizende beiaard van Praag, vandaag dinsdag in Tielrode

De concertreeks ’t Zomert Onder De Toren is een vaste traditie in Temse, maar beiaardier Joannes Thuy vond een manier om de deelgemeenten bij het evenement te betrekken.

“We halen de befaamde reizende beiaard van de stad Praag naar Tielrode. Het is een volledige beiaard met 57 klokken, die op een vrachtwagen is geplaatst. Meteen is het een van de weinige reizende beiaarden van deze omvang en kwaliteit die er in de wereld bestaan”, weet Joannes Thuy, die de beiaard straks zal bespelen.

De beiaard weegt in totaal 12 ton. De grootste klok, links naast de beiaardier, is een kolos van maar liefst 860 kilo. “De beiaard werd in 2000 ontworpen, naar aanleiding van het feit dat Praag culturele hoofdstad van Europa werd. Een beiaard is echter een typisch instrument uit de Nederlanden. Ook deze beiaard is van Vlaams-Nederlandse makelij. De klokken werden gegoten door de wereldberoemde gieterij Koninklijke Eijsbouts in Nederland, de beiaard zelf werd geconstrueerd door Clock-O-Matic uit Herent.”

Dubbelconcert

Joannes Thuy belooft het publiek een bijzondere ervaring op twee vlakken. “Gewoonlijk zit de beiaardier hoog in de toren, maar hier zie je mij live spelen, tussen de klokken. Je kunt de klokken bijna aanraken. Al even bijzonder: ik speel een aantal nummers alleen en daarna volgt een concert samen met de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia. Dat is mogelijk omdat beiaardier en dirigent elkaar in dit geval kunnen zien. Vanuit een toren is zo’n concert met een harmonie niet mogelijk. We brengen een fris en zomers programma voor een groot publiek. Met klassiekers als De Purp’ren Hei, maar ook werk van populaire artiesten. Van Bach tot The Beatles: het kan allemaal op het grootste instrument ter wereld.”

De beiaard arriveert vandaag dinsdag rond 17 uur. Het concert start om 20 uur. De andere concerten vinden plaats op de Temsese beiaard op dinsdagen 9, 16, 23, en 30 augustus.

Bron: HN/GVA – GVV

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *