Luc Vivier publiceert boek over zijn vriend-voor-het-leven: kunstschilder Lucas Meersman

TEMSE – Op zondag 11 februari vond in de feestzaal van het gemeentehuis de voorstelling plaats van het boek Lucas Meersman – Tussen waarheid en werkelijkheid van Luc Vivier. Het talrijk opgekomen publiek kon genieten van een uitstekend, veelzijdig programma, dat werd gepresenteerd door Linda Van Buynder.

Na het welkomstwoord door Cultuurschepen Lieve Truyman belichtte Luc De Ryck leven en werk van Luc Vivier, in het bijzonder als Scout, leraar, muzikant en geschiedschrijver. Aansluitend interviewde hij de auteur, waarbij vooral ruim werd uitgeweid over de mens en de vriend Lucas Meersman.

Aan de hand van een powerpoint gaf kunstkenner Ernest Van Buynder toelichting bij het oeuvre van de kunstenaar, waarbij hij diens evolutie, rijkdom, diepgang en veelzijdigheid beklemtoonde. Burgemeester Hugo Maes stelde het boek officieel voor. Hij bracht tevens hulde aan de jarige Ernest Van Buynder, van wie hij de jarenlange, optimale medewerking onderstreepte. De 18-jarige sopraan Siska Van Damme zorgde voor voortreffelijke muzikale omlijsting.

Lucas Meersman – Tussen waarheid en werkelijkheid

Het boek handelt niet zozeer over de artiest, wel over de mens, de vriend. Het is een anekdotisch relaas, gezien door de ogen van Luc en Lucas over verschillende fazen uit Lucas’ leven: zijn jeugd, zijn eerste huis, vrouw en kinderen, prijzen en tegenslagen… Uiteraard komt ook de kunstenaar aan bod, ondermeer met een overzicht (fotogalerij) van zijn voornaamste werken: van zijn jeugd tot heden.

Luc en Lucas, beiden geboren in Temse in 1938, leerden elkaar kennen in de kleuterklas. Vanaf de lagere school werden zij bevriend, vriendschap die werd versterkt bij de Scouts. Luc Vivier volgde zodoende van nabij Lucas’ groei als schilder en als mens, ook doorheen de latere jaren. Zij werden vrienden voor het leven.

Kunstenaar Lucas Meerman en auteur Luc Vivier

Lucas Meersman, die in Antwerpen en Luik studeerde, is een pionier. Van eind jaren ‘50 tot de jaren ’70 stond hij mee aan de spits van de hedendaagse kunst. Hij evolueerde en bouwde een heel eigen, indrukwekkend oeuvre op. Het Gemeentebestuur wijdde meerdere expo’s aan zijn werk, o.a. 1998 Overzichtstentoonstelling (met monografie), 2018 Abstract werk (met brochure), 2023: Eglomisés (met brochure). De kunstenaar, intussen 85, woont in Oostende en is nog altijd artistiek aan de slag.

Historiek

Luc Vivier was van in zijn jeugdjaren erg actief bij de Scouts (o.a. 10 jaar hoofdleider). Afgestudeerd als regent Wiskunde-Fysica, gaf hij les aan het VTI van 1959 tot 1997. Muziek speelde een hoofdrol in zijn leven. Van 1968 tot 1978 leidde hij de Temsese kleinkunstgroep De Gallienoten. Later ontdekte hij de blaasmuziek. Aan de Muziekacademie van Bornem volgde hij saxofoon. Hij sloot aan bij de harmonie Sint-Cecilia, waar hij ook bestuurslid en voorzitter werd.

Na de stopzetting van de harmonie werd hij spelend lid bij Sint-Cecilia Tielrode, later ook (en nu nog) bij Sint-Ceciliakring Elversele. Twintig jaar lang (1991-2011) speelde hij tenorsaxofoon bij het saxofoonkwartet Sax-o-four. Het boek over Lucas Meersman is Luc Viviers 4de publicatie. Eerder schreef hij de historiek van De Gallienoten, de Scouts en de harmonie Sint-Cecilia.

‘Lucas Meersman – Tussen waarheid en werkelijkheid’ is verkrijgbaar door overschrijving van 25 euro op rekeningnummer van de auteur: BE87 4142 0641 2194. Het kan afgehaald worden bij de auteur of in het Gemeentemuseum (weekends), Kasteelstraat 16. Info: Luc Vivier: 03 771 10 86 – 0476 60 46 15, viproo@telenet.be

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *