Akkerstraat en Philemon Haumanstraat worden heringericht als woonerf

Doorgaand sluipverkeer zal in beide straten geweerd worden

TEMSE – Tegen 2026 worden de Akkerstraat en de Philemon Haumanstraat heringericht als woonerf. Door een subsidie van 500 000€ van het Departement Omgeving van Minister Zual Demir (N-VA) wil het lokaal bestuur met het project ‘Wonderland’ zo twee groenblauwe aders creëren in het centrum van de gemeente.

“Het project Wonderland staat voor een schoon Temse dat klaar is voor het klimaat van de toekomst”, stelt schepen Lieve Truyman (N-VA). “Een gezonde en groene gemeente om te wonen, werken, ontmoeten en ontspannen.”

“In Wonderland is er meer ruimte voor natuur, water, duurzame energie en slimme mobiliteit. Akkerstraat en Philemon Haumanstraat krijgen het karakter van een woonerf, waarbij gemotoriseerd sluipverkeer wordt geweerd, enkel bestemmingsverkeer is toegestaan en uiteraard de hulpdiensten.”

In een woonerf mogen bestuurders van fietsen, motorfietsen of auto’s de voetgangers die op de rijbaan wandelen niet in gevaar brengen of hinderen. Ze moeten dubbel voorzichtig zijn voor kinderen die op de rijbaan mogen spelen.

Geen doorgaand verkeer

“Met een leuke buurtwandeling en een schetsmoment ging het participatiemoment van start met de inwoners, ook de kindjes, van het projectgebied”, klinkt het. “Ook met de handelaars gingen we op een interactieve wijze aan de slag.”

Bevoegde schepenen voor het project zijn zijn Tineke Van Britsom en Lieve Truyman.

De herinrichting van de beide straten zou aanvangen in 2025 na de herinrichting van de as Kouterstraat, Pastoor Boelstraat en Schoolstraat. Bij de herinrichting zal doorgaand (sluip-) verkeer dus in beide straten geweerd worden.

Aangepaste rijrichting

“Volgens het mobiliteitsplan zal er een verkeersfilter wordt geplaatst in de Akkerstraat ter hoogte van de Scheldestraat, aan het poetsbureau”, aldus Truyman. “De afsluiting voor het gemotoriseerd verkeer tussen de Scheldestraat en de Mark/Kamiel Wauterstraat zal gebeuren door middel van een verzinkbaar paaltje dat bediend kan worden door middel van een badge. Dit is onder andere noodzakelijk voor leveranciers en hulpdiensten.”

De Akkerstraat wordt ter hoogte van de Scheldestraat, aan het poetsbureau afgesloten
voor doorgaand sluipverkeer

De rijrichting in de Akkerstraat blijft van de Gasthuisstraat richting de Scheldestraat, maar gemotoriseerd verkeer zal niet rechtstreeks naar de Markt kunnen rijden. Daardoor zal de rijrichting in de Scheldestraat dus gewijzigd worden. De rijrichting in de Philemon Haumanstraat zal ook aangepast komende van de August Wauterstraat richting Kasteelstraat.

“De informatie die werd verzameld via de participatiemomenten worden meegenomen richting het studiebureau dat op het schepencollege van maandag 5 juni 2023 is aangesteld. Zoals met de bewoners en handelaars afgesproken is, worden zij verder betrokken.”

De rijrichting van de Philemon Haumanstraat wordt met de herinrichting gewijzigd voor gemotoriseerd verkeer
Ook bewoners (onder) en handelaars (boven) uit de betrokken straten en omgeving worden betrokken bij de herinrichting

Een gedachte over “Akkerstraat en Philemon Haumanstraat worden heringericht als woonerf”

  1. en wat gaan ze doen met de vooruitgangstraat allemaal mooie plannen maar onze straat gaat veel meer verkeer moeten slikken door dat eenrichtingsverkeer in de kouterstraat en andere ingrepen die op komst zijn daar hoor ik niks over nochtans wonen er in onze straat ook veel kinderen en is het precies een racebaan voor sommigen die 30km per uur wordt totaal genegeerd en de straat is feitelijk te smal voor al dat verkeer zeker camions en bestelwagens ben benieuwd op reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *