Op bezoek in Temse: 83-jarige Hélène Klein, in Temse ondergedoken joods meisje tijdens WO II

TEMSE – Van maart 1943 tot begin 1947 leefden twee joodse meisjes, Hélène en Marguerite Klein, ondergedoken bij het gezin Duerinck-Van Brussel op Cauwerburg in Temse. Hélène, intussen 83, bezocht op zaterdag 25 maart de Scheldegemeente, een 15-tal jaar na haar laatste bezoek, 75 jaar nadat zij van haar pleegmoeder werd gescheiden. Het werd een warm, hartelijk, emotioneel weerzien.

Nadat Hélène, vergezeld door haar dochter, door ereburgemeester Luc De Ryck thuis was ontvangen, vond om 11 u. een officiële ontvangst in AC De Zaat plaats.

Burgemeester Hugo Maes verwelkomde Hélène, die sinds haar vertrek uit Temse in Jerusalem woont. De ontvangst, een hartelijk onderhoud, werd afgerond met de ondertekening van het Guldenboek en de overhandiging van meerdere Temsese attenties.

Aansluitend werd een bezoek gebracht aan de Marie Van Brusselstraat, een zijstraat van Cauwerburg, genoemd naar de vrouw die de 2 Joodse meisjes op gevaar van haar leven (en van haar 3 dochtertjes) opving. Vervolgens werd een bezoek gebracht aan de woning waar Hélène opgroeide. Hélène en haar dochter waren bijzonder opgetogen over de ontvangst en de begeleiding.

Hélènes zuster overleed in 2012. De 3 dochters van Marie Van Brussel zijn nog in leven. Ook aan hen bracht Hélène een bezoek.

Ontvangst in AC De Zaat. Vooraan vlnr.: Hélène en haar dochter, Irit, met burgemeester Hugo Maes en schepen Lieve Truyman. Achter hen: schepen Patrick Vermeulen,
ereburgemeester Luc De Ryck en historica Digna Coppieters.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *