Kruibeke gaat opnieuw fusiegesprekken opstarten met Temse

KRUIBEKE/TEMSE – Met dertien tegen twaalf raadsleden heeft de speciaal bijeengeroepen gemeenteraad van Kruibeke vrijdagavond het fusietraject met Beveren stopgezet. De oppositie vond dat de fusieplannen al te ver gevorderd waren, ook al sprak de coalitie dat tegen, en dus wordt de mogelijkheid tot fuseren met Temse of Zwijndrecht (opnieuw) bekeken. Burgemeester Luc De Ryck (CD&V) houdt zich voorlopig op de vlakte.

“Temse is geen vragende partij”
Burgemeester Luc De Ryck

De stopzetting van het lopende, exclusieve fusietraject van Kruibeke met Beveren werd met een nipte meerderheid goedgekeurd. De oppositie, SamenVoorKruibeke en D.E.N.E.R.T., hebben met onafhankelijk raadslid Catherine Hermans immers een wisselmeerderheid van dertien raadsleden. De oppositie vond dat er al te vergevorderde plannen waren voor een fusie met Beveren en was liever van bij het begin betrokken geweest.

Volksraadpleging

Nadien werd gestemd over een nieuw fusieproject. De fracties kwamen na drie kwartier tot een document dat ieders goedkeuring kon wegdragen. Alleen schepen voor Financiën Kris Smet (CD&V) onthield zich. “Ik ben niet overtuigd van de meerwaarde hiervan, maar we kunnen moeilijk anders”, zei hij.

Belangrijkste krijtpunten: de toekomst van Kruibeke wordt met een open vizier bekeken, wat er vooral op neer komt dat ook een fusie met Temse of Zwijndrecht onderzocht wordt. De eindconclusie van dat onderzoek komt op de gemeenteraad van oktober. De gemeenteraad kan ook overgaan tot een volksraadpleging als die dat nuttig acht, bijvoorbeeld wanneer uit de studie zou blijken dat alle drie de buurgemeenten ‘fusiewaardig’ zijn.

Voor Jos Stassen (SamenVoorKruibeke) is het belangrijk dat de hele gemeenteraad vanaf het begin in het fusieproces betrokken wordt. “Met een stille hoop tot een gedragen beslissing, en niet minderheid tegen meerderheid”, zegt hij. “Het kan zijn dat we opnieuw bij Beveren uitkomen, maar dan is dat gedragen.”

Geen vragende partij

Burgemeester Dimitri Van Laere (N-VA) had het liever anders gezien. “Jullie spreken van de stopzetting van een fusietraject, maar er is nog geen fusietraject. Er zijn alleen maar voorbereidende gesprekken geweest met de buurgemeenten en daaruit is één gesprekspartner overgebleven: Beveren. De officiële start van het fusietraject zou voor na de zomer zijn. We gaan nu Temse en Zwijndrecht opnieuw betrekken bij de gesprekken om wellicht later tot hetzelfde resultaat te komen, een fusie met Beveren dus”, aldus Van Laere. “We ondergaan deze actie, aangezien er een wisselmeerderheid is gevonden.”

Burgemeester Luc De Ryck houdt zich voorlopig op de vlakte. Vorige week nog meldde hij onze redactie “Dat Temse geen vragende partij is” voor een fusie met Kruibeke.

Dit zou evenwel goed uitkomen, ook omdat Temse nu al een politiezone vormt met Kruibeke. Als Kruibeke fuseert met Beveren zouden zij waarschijnlijk deel gaan uitmaken van politiezone Waasland Noord, samen met Beveren, Stekene en Sint-Gillis-Waas.

Of Temse dan politioneel één-gemeentezone kan worden valt nog af te wachten. Een deel politiepersoneel zou dan elders aan de slag moeten. En momenteel loopt ook nog het bouwproject voor de uitbreiding van het politiegebouw op de Zaat. Bij het uiteenvallen van de politiezone zou deze uitbreiding dan waarschijnlijk niet nodig geweest zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *