Oekraïners kunnen eind april naar leegstaande verdieping ziekenhuis

TEMSE – De gemeente Temse zal een leegstaande verdieping in polikliniek De Pelikaan inrichten als opvangplek voor Oekraïense vluchtelingen. Het neemt ook nog andere maatregelen, zoals een taalbad voor kinderen.

Burgemeester Luc De Ryck (CD&V) gaf een stand van zaken over de Oekraïners in Temse naar aanleiding van een reeks vragen van de oppositiepartijen Vlaams Belang, Tesamen en Groen. 67 Oekraïense vluchtelingen verblijven momenteel in Temse of hebben zicht op opvang in de gemeente.

“Voornamelijk vrouwen en kinderen, geen mannen tussen 18 en 60 jaar, want aan hen werd uitdrukkelijk gevraagd in Oekraïne te blijven”, zegt burgemeester De Ryck. “In een eerste fase opteren wij ervoor dat de opvang gebeurt door gastgezinnen. Maar men kan niet verwachten dat zij maandenlang geëngageerd zijn. Daarom voorzien wij in een tweede fase opvang in De Pelikaan.”

Taalbad

Het voormalige ziekenhuis is vandaag enkel nog een polikliniek en heeft dus ruimte over.

“Wij hebben De Pelikaan laten doorlichten en de derde verdieping biedt heel wat mogelijkheden. Een vijftigtal personen zouden er tegen 30 april een onderkomen kunnen hebben.” De kamers op de derde verdieping hebben geen meubels maar er is wel sanitair, inclusief douches en ruimte voor een gemeenschappelijke keuken.

De gemeente nam nog andere initiatieven met betrekking tot de vluchtelingen.

Van 19 april tot en met 30 juni komt er een taalbad Nederlands voor de kinderen in samenwerking met het CVO, zodat de kinderen makkelijk kunnen aansluiten in de kleuter- en lagere school. Het bestuur neemt ook de kosten van de inschrijvingen van de vluchtelingen op zich, van de pasfoto tot de vertaling van Oekraïense documenten.

Het voormalige ziekenhuis De Pelikaan is nu enkel een polikliniek, dus is er nog ruimte over.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *