Jarenlang verborg ze haar vlekken, straks staat Temsese dj Jana Vitiligo zonder make-up op Tomorrowland

Na de dood van mijn stiefmoeder maakte ik de klik”

TEMSE – Jarenlang deed ze alles om haar vlekken te verbergen. Maar straks staat DJ Jana Vitiligo (30) uit Temse op het podium van Tomorrowland. Zonder make-up, zonder schaamte. Haar huidaandoening is niet langer een pijnpunt, wel een sterkte. En sinds kort zelfs haar dj-naam. “Ik besef nu dat er ergere dingen zijn dan leven met vitiligo.”

Wie clubs en dancefestivals afschuimt, kent haar nog als de helft van 2Empress. Het vrouwelijke dj-duo werd bekend dankzij The sky is the limit, de realityshow die het jetsetleven van Vlamingen volgt. Toen was niet Tatjana De Vliegher, wel haar voorgangster te zien. Maar sinds ze overnam bij 2Empress draait ze volop mee in het circuit. Sinds 2018 doet ze dat solo, als DJ Jana.

Tatjana De Vliegher brak door met het dj-duo 2Empress, bekend van ‘The sky is the limit’. — ©Facebook

Nu kondigt Tomorrowland haar aan als eerste artiest voor de recordeditie van deze zomer, met niet twee maar drie weekends. Daar zal ze staan onder haar nieuwe dj-naam: Jana Vitiligo. Naar de huidaandoening waarmee ze sinds haar vijftiende leeft. Jarenlang worstelde ze met de witte vlekken op haar huid. Vandaag draagt De Vliegher ze met trots.

Sinds haar vijftiende leeft Tatjana De Vliegher met de huidaandoening vitiligo. Vandaag schaamt ze zich niet meer om de witte vlekken op haar huid. — © Facebook

Twee lagen zelfbruiner

Als puber merkte De Vliegher voor het eerst lichte tinten op haar handen en armen. Diagnose: vitiligo, een auto-immuunaandoening waarbij de huid haar pigment verliest. In 2015, het jaar waarin ze trouwde, werden de vlekken groter en opvallender. “Ik kreeg van de specialist te horen dat het sowieso zou blijven uitbreiden”, vertelt De Vliegher. “Ik ben toen in tranen uitgebarsten.”

Steeds meer begon de aandoening haar leven te beheersen. Haar omgeving was op de hoogte, maar verder mocht niemand het zien. “Vrienden en familie hebben vaak gezegd dat het niet erg was. Zelf zag ik dat helemaal anders.”

Als schoonheidsspecialiste wist De Vliegher hoe ze de vlekken kon camoufleren. “Als ik in het weekend moest optreden, begon ik op woensdagavond met een lichte laag zelfbruiner. Donderdag nog één, en op vrijdag deed ik er make-up overheen. Dan zag je het amper en voelde ik me goed. Op maandag ging alles eraf, om twee dagen later opnieuw te beginnen.”

Grootste vijand was de zon. “Ik smeerde zonnecrème als een gek, want op een bruine huid valt vitiligo meer op. Maar ik kon het niet tegenhouden. Op den duur ging ik niet meer op reis, omdat ik ongelukkig werd zodra ik in de lift van het hotel zag dat ik toch was gebruind. Zelfs in de auto nam ik mijn stuur onderaan vast, zodat er geen zonlicht op mijn handen viel.”

“Op den duur ging ik niet meer op reis”, vertelt Jana Vitiligo. “Ik werd ongelukkig zodra ik in de lift van het hotel zag dat ik toch was gebruind. Op een bruine huid valt vitiligo meer op.”

Ultraviolet

De ommekeer kwam er eind 2020. “Toen mijn stiefmoeder is gestorven, heb ik de klik gemaakt”, zegt De Vliegher. “Ik besefte dat er ergere dingen in het leven zijn dan vitiligo. Nu vraag ik me af waarvan ik al die jaren wakker heb gelegen.” Als statement koos ze vorig jaar de dj-naam Jana Vitiligo. Ze liet ook foto’s nemen onder ultravioletlicht, zodat de vlekken nog meer opvielen.

“Confronterend. Ik zag vlekken die ik nog niet eerder had gezien. Maar ik wil mensen met onzekerheden motiveren om zichzelf te zijn. Zonder zich slecht in hun vel te voelen.”

Voor de eerste lading namen klopte Tomorrowland aan bij dj’s met een sterk en divers verhaal. Zo is er de Belgische dj Odssey die met muziek zijn autisme bedwingt, en de Britse Mandidextrous, een spreekbuis van LGBTQ+. Ook De Vliegher kreeg telefoon.

“Mijn verhaal speelde mee, vermoed ik. Maar dit is de kers op de taart. Spelen op Tomorrowland is de droom van iedere dj. Ik ben er al vaak geweest. Nu ben ik benieuwd hoe het is om er te staan als artiest.” (Bron: HN/Tom Nuytemans-Dennis Van Goethem)

Jana Vitiligo liet foto’s nemen onder ultravioletlicht, zodat de vlekken nog meer opvallen. “Confronterend. Ik zag vlekken die ik nog niet eerder had gezien.” — © Johan Quet

Een gedachte over “Jarenlang verborg ze haar vlekken, straks staat Temsese dj Jana Vitiligo zonder make-up op Tomorrowland”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *