KWB-Temse laat kinderen tijdens Winterse Griezeltocht kennismaken met polarisatie

Afsluitende zaklampentocht trekt 48 deelnemers

TEMSE – Van 18 december 2021 tot 31 januari 2022 bezorgde KWB-Temse iedereen in hun buurt een leuke luisterwandeling in griezelthema, met verhalen die waren ingesproken door acteur Dimitri Leue.

Naast gezinnen samen een toffe activiteit laten beleven, had de tocht echter nog een tweede, meer verborgen doel: aan de hand van enkele vragen liet ze kinderen en jongeren kennismaken met het thema polarisatie.

Zaterdag 29 januari organiseerde KWB-Temse als afsluiter van deze winteractiviteit een heuse zaklampentocht. Vanaf 18.30 u vertrok men aan het Rozenhof in groepjes (gezinsbubbels) om met de zaklamp in de hand zijn weg te zoeken op de uitgestippelde route van 5,5 km lang. Onderweg moesten er enkele vragen en raadseltjes worden opgelost en halfweg kregen de deelnemers een heerlijke warme tas soep aangeboden.

“Bij deze activiteit lag de nadruk op samenhorigheid en het groepsgevoel, weliswaar per bubbelé, aldus secretaris Patrick Pauwels. “Opnieuw aangekomen in het Rozenhof konden de 48 deelnemers genieten van een bord lekkere huisgemaakte spaghetti. Medevoorzitter Wilfried van Eyck en secretaris Patrick Pauwels waren erg tevreden met deze geslaagde activiteit die met medewerking van het gemeentebestuur van Temse in deze moeilijke coronatijden op een veilige manier toch kon plaatsvinden. Hopelijk kunnen er na deze eerste activiteit van 2022 opnieuw verschillende mooie initiatieven volgen van onze KWB – afdeling.”

Onderweg kregen de deelnemers een tas lekker KWB-soep

“Bij KWB vinden we sociale contacten bijzonder belangrijk, maar sommige vormen van polarisatie of wij/zij-denken verdelen onze samenleving en buurten”, vertelt KWB polarisatiestrateeg Koen Vandecruys. “Daarom gingen we met onze griezeltochten de uitdaging aan om polarisatie zichtbaar en bespreekbaar te maken.”

KWB-Temse en 139 andere bruisende kwb-groepen bereikten met dit gratis initiatief samen meer dan 35.000 kinderen en ouders.

De verhalen van de tocht werden speciaal voor de vereniging geschreven en vertaalden de polarisatiedynamieken op kindermaat. Daarnaast werden in het verhaal enkele vragen verweven die polsten naar de mening van de kinderen over de hoofdfiguren.

Na afloop van de tocht werd aan geïnteresseerde (groot)ouders uit de doeken gedaan waarom deze vragen werden gesteld en werd het onderwerp polarisatie kort toegelicht, zodat ze er vervolgens over in gesprek konden gaan met hun (klein)kinderen. Deze laagdrempelige manier om polarisatie onder de aandacht te brengen is voor KWB nog maar het begin, want de komende jaren zet de vereniging hier sterk op in.

“Polarisatie en luisteren gaan voor ons hand in hand”, aldus Koen Vandecruys. “We gaan onze duizenden vrijwilligers ondersteunen om in hun buurt actief te luisteren. Als kwb kiezen we immers resoluut voor verbinding. Want waar we mensen in al hun verschillen kunnen verbinden, ontstaan bruisende buurten.”

Meer over het project lees je op www.kwb.be/polarisatie. Wie graag iemand van de organisatie wil horen vertellen hoe men het aanpakten, of hoe KWB de komende jaren verder aan de slag gaan met polarisatie? Neem dan contact op met Koen Vandecruys via koen.vandecruys@kwb.be of 0496 04 88 48.

De zaklampentocht trok 48 deelnemers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *