Ook erfgoedvereniging Op Stoapel voorstander van declassering monument “als dat leidt tot behoud van kraan”

TEMSE – Temsenaren kunnen zich binnenkort via een openbaar onderzoek uitspreken over de bescherming van de Boelwerfkraan als monument. Een gedeclasseerde kraan kan goedkoper gerestaureerd worden, maar het gemeentebestuur heeft de toekomst ervan nog niet vastgelegd. Afbreken is in theorie nog altijd mogelijk.

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) heeft zondag de bescherming van de Boelwerfkraan als monument tijdelijk opgeheven. De gemeente moet nu een openbaar onderzoek organiseren zodat iedereen opmerkingen of bezwaren kenbaar kan maken. Nadien beslist de minister over een definitieve opheffing. De vraag tot declassering kwam van het gemeentebestuur, dat als eigenaar van de kraan op z’n minst een klein miljoen euro in de restauratie zou moeten steken.

Maar wil de gemeente declasseren om goedkoper te restaureren, of om de kraan af te breken? “Daarover is nog geen officieel standpunt ingenomen”, zegt burgemeester Luc De Ryck (CD&V). “Ik persoonlijk vind: declasseren omwille van het prijskaartje, maar behouden, want een uniek blijvend eerbetoon aan de scheepsbouwers. Bij declassering zijn er meer mogelijkheden tot samenwerking met gespecialiseerde bedrijven die het behoud genegen zijn. Er zijn er al bij mij langs geweest. Ik neem aan dat ook de meerderheid binnen de meerderheid pro behoud is.”

Werkend monument

Voorzitter van Op Stoapel Eddy Van Grevelinge

Ook de erfgoedvereniging Op Stoapel ziet geen graten in de declassering, zolang de kraan blijft bestaan.

“Momenteel is de kraan beschermd als werkend monument”, zegt Eddy Van Grevelinge, voorzitter van Op Stoapel. “Als je aan ons vraag of dat monument nog moet werken, zeggen wij: neen. De kraan staat stil sinds 1994, dus alles gaat vervangen moeten worden om het te laten werken, en dat volgens strikte regels die gelden voor monumenten. Dat kost veel geld, meer dan bij een gedeclasseerde kraan. Ik heb de burgemeester en de erfgoedschepen al horen zeggen dat zij de kraan willen behouden. Dus wij zeggen: als de declassering leidt tot het behoud van de kraan, is dat voor ons geen probleem.”

Aandenken

Wat vinden de voormalige werknemers er zelf van? Mady Deblieck (80) woont op De Zaat en kijkt alle dagen uit op de kraan. Ze heeft dertig jaar als sociaal assistente op de Boelwerf gewerkt en kent veel oud-werknemers. Zij zijn verdeeld, zegt ze. “Sommigen vinden ze geen echte Boelkraan omdat ze eerst op de Cockerill Yards in Hoboken stond voor ze naar hier kwam. Anderen vinden dat dat niets uitmaakt, en dat ze behouden moet blijven als aandenken. Maar van mij moet dat niet. Het is schandalig hoe de kraan er bij staat, ze zakt bijna door haar poten. Ik ben blij dat ik er niet vlak naast woon.”

Een gedachte over “Ook erfgoedvereniging Op Stoapel voorstander van declassering monument “als dat leidt tot behoud van kraan””

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *