Eindelijk veilige nieuwe fietsweg tussen Sint-Niklaas en Temse

TEMSE/SINT-NIKLAAS – Op maandag 18 januari 2021 gaan de werken van start voor de aanleg van een veilige fietsverbinding tussen Sint-Niklaas en Temse. De werken gaan gepaard met een verbetering van de weginfrastructuur en zullen zo’n zes maanden in beslag nemen, tot aan de zomervakantie. Op het viaduct over de E17 komt een gloednieuw dubbelrichtingsfietspad. Aansluitend zal AWV ook het kruispunt met de N16 veiliger inrichten.

Veiligheid en comfort voor fietsers

Sint-Niklaas en Temse hebben de handen in elkaar geslagen om de druk bereden fietsroute te vernieuwen en verkeersveilig te maken.

De werken gaan dus van start op 18 januari en zullen zes maanden duren. Tegen de zomervakantie moet alles klaar zijn.

“In 2022 starten er dan rioleringswerken in de Houten Schoen waar we het huidig dubbelrichtingsfietspad, dat iets te smal is naar de huidige normen, vervangen door twee afzonderlijke fietspaden”, zegt Sint-Niklase schepen van Mobiliteit Carl Hanssens. “De nieuwe fietsroute zal hier op aangesloten worden.”

“De focus ligt op de realisatie van veilige en comfortabele fietspaden over heel de route”, stelt Lieve Truyman (N-VA), de Temsese schepen van Mobiliteit. “Daarbij is er in het ontwerp veel aandacht besteed aan de herinrichting van de kruispunten op het traject, met aangepaste en veilige oversteekvoorzieningen voor fietsers. Door de bredere en veiligere fietspaden zijn er minder conflictsituaties mogelijk. Bovendien wordt het wegprofiel aangepast, in functie van het respecteren van de maximum toegelaten snelheid van 50 km per uur.”

In de zomer van 2021 staat de vernieuwing van het wegdek van de brug over de E17 op de planning, in opdracht van de Vlaamse overheid (Agentschap Wegen en Verkeer – AWV).

“Vanaf oktober 2021 voert AWV ook werken uit aan het kruispunt met de N16, om het industriegebied beter te ontsluiten en de kruispuntafwikkeling veiliger te maken”, klinkt het bij Truyman. “Zo wordt het nieuwe kruispunt conflictvrij voor fietsers. De heraanleg van het kruispunt met de N16 gaat ook gepaard met een wijziging van de verkeerscirculatie in de TTS-zone. Tussen de Eurolaan en de Kapelanielaan richting Sint-Niklaas wordt ondermeer éénrichtingsverkeer ingevoerd. AWV communiceert nog over dit project.

Op het kruispunt Eigenlostraat/Hoge Heerweg/Houten Schoen gaat de aanleg van de fietsroute gepaard met rioleringswerken, die deel uitmaken van het rioproject ‘Aansluiting Hoogkameren’. Op die manier vermijden we dat dit belangrijk kruispunt twee keer opengebroken moet worden.

De nieuwe fietsroute Sint-Niklaas-Temse zal later aangesloten worden op het nieuwe fietspad in Houten Schoen. De aanleg van dit fietspad in de Houten Schoen is niet in deze werken voorzien maar is opgenomen in het rioproject ‘Aansluiting Hoogkameren’, waarbij er onder andere een nieuwe, gescheiden riolering komt in de Houten Schoen. Hierdoor vermijden we dat er in de Houten Schoen twee keer grote werken op korte termijn plaatsvinden. Deze werken zijn voorzien in 2022.
Bedrijven blijven bereikbaar

Om de hinder zoveel mogelijk te beperken worden de werken uitgevoerd in vijf verschillende fasen, vanaf 18 januari tot juli 2021.

Tot 15 februari wordt er enkel gewerkt in de Eigenlostraat. Vanaf 15 februari tot begin juli is de Hoogkamerstraat afgesloten voor doorgaand gemotoriseerd verkeer. De aannemer voorziet, voor de volledig duur van de werken, wel een obstakelvrije zone voor voetgangers en fietsers.

De bedrijven in de TTS-zone en de Laarstraat/Pachtgoedstraat/Eigenlostraat blijven vanaf de N16 bereikbaar via de Eurolaan, behalve tijdens de twee laatste weken van juni. Op dat moment werkt de aannemer op het kruispunt Eurolaan/Hoogkamerstraat en loopt de toegang tot de bedrijventerreinen via de Kapelanielaan en de Walgoedstraat.

De aannemer zorgt voor de bereikbaarheid van de bedrijven op het werftracé. De toegang tot de bedrijven blijft daardoor verzekerd.

Aan de ondernemers van de bedrijven in de projectzone wordt gevraagd om hun toeleveringsbedrijven te verwittigen, zodat chauffeurs uit binnen- en buitenland op de hoogte zijn van de aanrijroute naar de bedrijventerreinen.

Webinar

De gemeente Temse organiseert op donderdag 21 januari 2021 om 19.30 uur een webinar over het project. Onder meer de fasering en de bereikbaarheid van de bedrijven komen daarin aan bod. Inschrijven kan via mobiliteit@temse.be.

Meer info: www.fietspadhoogkamerstraat.be

Schepenen van Mobiliteit van Temse Lieve Truyman (midden) en Sint-Niklaas Carl Hanssens (links) samen met André Verheyen en Jozef Van Breuseghem (2x rechts) van Fietsersbond Temse aan de brug over de E17

 

 

Een gedachte over “Eindelijk veilige nieuwe fietsweg tussen Sint-Niklaas en Temse”

  1. Jammer dat niet meer aandacht besteed is onder de vorm van enkelrichtingsfietspaden voor de veiligheid van fietsers. Met een tweerichtingsfietspad zijn juist meer conflictsituaties mogelijk, vooral aan het kruispunt met de Eurolaan, waar vrachtwagenchauffeurs niet naar rechts zullen kijken (van daar komt toch geen “verkeer”), en aan het kruispunt met de Nederlandstraat, waar de snelheid van fietsers die de viaduct beneden rijden de vrachtwagenchauffeurs zal verrassen.
    Ik hoop dat ik ongelijk heb.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *