Winnetou’s droom wordt werkelijkheid

Steendorpse piraat trekt met tweemaster langs Europese wateren

STEENDORP/PUURS-SINT-AMANDS – Caféhouder Winnetou Truyts uit Steendorp gaat een nieuw avontuur tegemoet. Zijn oorspronkelijke plannen om definitief te verhuizen naar het buitenland laat hij varen.

De komende jaren wil hij voorbereidingen treffen om echt de Europese wateren te bevaren. Daarvoor kocht hij het schip de Kookaburra dat al enkele jaren voor anker ligt in een zijspoor van de Schelde in Puurs-Sint-Amands.

“Als eerbetoon aan de overleden eigenaar wil ik zijn plannen verder zetten”
Winnetou Truyts

Eind vorig jaar kreeg Winnetou Truyts, zaakvoerder van café ’t Piratennest, te horen dat het pand verkocht werd. Na 30 jaar besloot hij het caféleven en Steendorp vaarwel te zeggen. Dit om een nieuw avontuur te beginnen in het buitenland. Hij had het plan opgevat om in Hongarije een kleinschalige camping op te starten.

Liefde op het eerste gezicht

Tot hij van een vriend een bericht kreeg op Facebook van een persartikel dat er in Puurs-Sint-Amands, aan de Schelde, een schip te koop stond. “Is dit niks voor jou, Winnetou”, schreef de vriend.

‘Ik had eigenlijk de knop al omgedraaid en was volop bezig met de voorbereidingen voor de verhuis naar Hongarije”, vertelt Winnetou. “Maar ik ben de boot wel eens gaan bezichtigen. En het was meteen liefde op het eerste gezicht. Enkele dagen later was alles in kannen en kruiken. “

Het schip werd in 1910 gebouwd in Zwijndrecht

“Het schip de Kookaburra werd eind vorig jaar te koop gezet door Marijke Baken, wiens echtgenoot, Marc Roelens de bezieler van het schip, vorig jaar overleed.

“De Kookaburra werd rond 1910 gebouwd in Zwijndrecht, en is dus meer dan een eeuw oud”, vertelt Winnetou. “Het vaartuig werd in Nederland gebruikt voor vrachtvervoer. Rond 1995 kocht Marc het schip en voer er mee naar Sint-Amands. Daar lag het tot op heden in de kille, een zijspoor van de Schelde.”

Zevende hemel

“Tijdens de bezichtiging ervan was ik meteen verkocht”, stelt de Steendorpse piraat. “Ik wil Marijke trouwens bedanken dat ik de nieuwe eigenaar mag zijn. Ik moest hiervoor een lening afsluiten en er waren kandidaten die heel wat meer geld wilden geven. ”

“Ik ben zo gelukkig met deze aankoop, ik voel mij als in de zevende hemel”, glundert hij. “Ik heb echt geluk gehad. Zo een kans krijgt men niet één keer op dertig jaar maar één keer in je leven.”

“Nu kan ik mijn droom werkelijkheid laten worden. Marc had plannen om met de Kookaburra de Donau af te varen. Daarom wil ik als eerbetoon aan de overleden eigenaar zijn plannen verder zetten.”

“Ik heb nog zeven jaar tot mijn pensioen. De komende jaren ga ik inwonen bij mijn vriendin. Daarnaast wil ik het tijdens de weekends de binnenzijde van het schip ‘zeewaardig’ maken. Net voor ik ga vertrekken zal op een scheepswerf dan de buitenkant in orde gemaakt worden. Ik wil het schip de waardigheid geven die het verdiend.”

Op ’t gemakske

“Ik ga het schip dus gereed maken om binnen enkele jaren richting Zwarte Zee te varen. Dat wil zeggen heel Europa door. Dat is zowat 4500 kilometer varen. Langs Nederland, via de Rijn in Duitsland richting Zwitserland om zo het Rijn-Donau kanaal te bereiken en dan op de Donau, verschillende landen te passeren zoals Oostenrijk, Hongarije, de grens met Kroatië, Servië, de grens van Roemenië en Bulgarije. Maar ik ken de streek daar want ik was daar ooit al in de buurt toen ik een road-trip maakte met mijn Chevrolet.”

“Ik zal zeker een aantal jaren onderweg zijn. Daarom moet ik het vaartuig in orde brengen en ondermeer voorzien van een zonnepaneel en een gyroscopisch fornuis zodat ik onderweg mijn potje kan koken. Maar het gaat dus zeker nog een aantal jaren duren voor ik ga vertrekken. Want ik doe alles op het gemakske, het mag niet op werk beginnen lijken.”

Binnen enkele jaren vertrekt Winnetou met de Kookaburra richting Zwarte Zee

5 gedachtes over “Winnetou’s droom wordt werkelijkheid”

  1. Veel geluk en wat zullen we hem missen , zo een vertrouwd gezicht weg , het zal veel mensen verassen maar het ga je goed Kookabura .

  2. Hi Winnetou,
    Wellicht ben je wel op de hoogte van welke documenten je moet hebben en welke instrumenten je allemaal aan boord moet hebben. Bekijk dit zeker land per land, want daar durven heel wat verschillen in zijn.
    Goede vaart alleszins gewenst.

  3. Hopelijk zullen er ook af en toe open-boot-dagen zijn? Beste Piraat, dan zien we mekaar nog eens terug!? Alvast alle succes toegewenst. Leo_

  4. Ge zou beter uw schulden betalen 38. 000 euro die ge mij nog moet.,inplaats van mij te beschuldigen dat ik met je kluis gaan lopen ben, en met de clubkas die mij nog 179 euro moet ondat ze in de min stond. er is maar een man die jaren heeft gestolen van zijn club en dat zijt gijzelf om je akcohol verslaving te kunnen bekostigen , er zat nooit iets in je kluis, dan buiten je zuiperskaarten en je wekelijkse inkomsten. als we op reis gingen ook elk clublid moest 500 euro betalen voor de reis , en ook al was het soms maar 300 euro voor de reis , ik moest er steeds voor zorgen dat er bonnen genoeg waren zodat het leek dat de mensen hun 500 euro op was. alsook je vzw alle inkomsten waren normaal voor de club, al die jaren heb jij enkel je huur betaald en de rest heb jij gewoon de grioe jan uitgehangen in de cafe s, en het maandelijjse overschot van inkomsten opgezopen, en aan jouw klanten gevraagd voor bonnekes zodat je zogezegd elke maand op nul kwam , op je vzw dus mensen clubleden denk hier maar eens goed over na. Ik de roeck monique heb nooit geen euro gestolen van winnetou . wie is hier de dief??? grote jan uithangen op anderen hun rug kan iedereen hoor, en wat betreft katwezel zijn betalingen voor zijn boot, die heb jij tot de laatste euro gekregen, maar die, heb jij ook wijsgemaakt dat ik met da geld weg was, en het is je zelfs gelukt om katwezel die boot nog eens laten betalen, oplichting noemen ze dat en mensen ik heb hem nog geholpen dat hij invaliditeit kon trekken, maar ik wordt wel beticht , wordt tijd dat de mensen de waarheid kennen en winnetou ik zal zorgen dat jij je invaliditeit allemaal terugmoet betalen. want heb je ermee geholpen, maar dat zal je ook zo kwijt zijn geloof mij maar, ik ben geen dief jij wel, als de mensen maar eens goed nadenken, wat voor ne slimme zot jij bebt, uit met de pret

    Met vriendelijje groetjes
    De roeck monique

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *