‘Agressieve’ Gele Kaarten-actie heeft na maand nog niet tot boetes geleid

TEMSE – Er is nog geen enkele boete uitgeschreven in het kader van de onkruidactie met gele kaarten, die Temse in augustus lanceerde. Dat bevestigt schepen Hugo Maes (CD&V).

“Onkruid verwijderen kost minder tijd dan verwijten intikken op sociale media”
Hugo Maes, Schepen Natuur & Groen

De actie was omstreden door de aanpak die “agressief” werd genoemd.
Mensen van de gemeente gingen in augustus op pad om inwoners aan te spreken over onkruid op de stoep voor hun deur. Bewoners zijn verplicht dat zelf weg te nemen. Wie niet thuis was, kreeg een gele kaart in de bus met de vraag het onkruid te verwijderen, inclusief de mededeling dat er na een week controles zouden volgen. Overtreders riskeerden een GAS-boete tot 350 euro.

Raadslid Brigitte Caura (Tesamen) sprak groenschepen Hugo Maes (CD&V) er nog eens over aan tijdens de gemeenteraad van eind augustus. Zij vond de toon van de campagne eerder agressief, en de timing, midden in de vakantieperiode, verkeerd.

Bagger

De schepen reageerde toen dat er nog geen boetes waren uitgeschreven.

Ook vandaag, meer dan een maand nadat de eerste gele kaarten in de bus vielen, is er nog geen enkel GAS-pv opgemaakt. Volgens Maes worden mensen meermaals herinnerd aan de verplichting om de stoep proper te houden, voor er een GAS-boet volgt. Boetes schrijven na amper een week, was nooit het plan, aldus de schepen.

“Er kwamen veel reacties op de gele kaarten”, zegt Maes. “Op Facebook kreeg ik heel wat bagger over me heen. Mensen spendeerden op dat moment meer tijd aan foto’s nemen en verwijten intikken op sociale media dan aan het verwijderen van het gras op hun stoep, wat maar vijf minuten tijd vraagt. Misschien was de verwoording op de gele kaarten nogal direct, maar het heeft toch zijn vruchten afgeworpen. Je zag echt een verandering in het straatbeeld.”
(Bron: HN/Tom Nuytemans)

(Foto: Shutterstock)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *