Temse voert aantal beiaardconcerten op, elke vrijdag muziek

Beiaardiers blijven aan de slag: “Het is veilig, wij spelen toch helemaal alleen”

TEMSE – De beiaardier van Temse zal voortaan elke vrijdag een uur muziek spelen. Alle beiaardiers in het land hebben de handen in elkaar geslagen om er voor te zorgen dat hun concerten blijven plaatsvinden. Zo horen de mensen toch ergens live muziek.

“Alle beiaardiers beginnen hun concert met ‘We zullen doorgaan’van Ramses Shaffy”. Joannes Thuy, beiaardier

Normaal speelt de beiaard in het belfort van het gemeentehuis enkel op de eerste vrijdag van de maand, maar nu wordt het ritme opgedreven. Elke vrijdag tijdens deze coronatijden zal er tussen 11 en 12 uur muziek klinken. Het gemeentebestuur roept op om na het concert een applaus te geven voor alle werkers in de gezondheidszorg.

Joannes Thuy is al enkele jaren beiaardier in Temse. Daarnaast speelt hij nog in onder andere Amersfoort en Den Haag.

“De beiaardiers beseffen maar al te goed dat zij de enigen zijn die nog een concert kunnen geven”, zegt hij. “Alle beiaardiers in dit land hebben besloten door te gaan. Het is redelijk veilig, want beiaardiers zitten meestal toch alleen te spelen, en het kan door veel mensen gehoord worden.”

Aangepast repertoire

Het repertoire is aangepast aan corona. “We hebben afgesproken dat iedereen zijn concert begint met We zullen doorgaan van Ramses Shaffy. Eindigen doen we met You’ll never walk alone”, zegt Thuy. Dat zal elke week gebeuren. Tussendoor probeert de beiaardier zo afwisselend mogelijk te zijn in zijn muziekkeuze. Van Adele tot Kabouter Plop, als iedereen maar zijn goesting vindt.

Temse heeft een vrij grote beiaard. 40 klokken, terwijl de standaard 49 is. Hoewel het muziekinstrument eeuwenoud is, heeft ook hier de tijd niet stilgestaan. Een computer kan de beiaard een vrolijk muziekje laten spelen wanneer Thuy er niet is. In Temse gebeurt dat om het kwartier.

“Temse heeft een van de modernste computers, daar kunnen 100.000 liedjes op. Dat zorgt voor wat afwisseling.”

De partituren van Thuy staan dan weer op een dunne tablet, die hij bekijkt terwijl hij speelt. “Heel gemakkelijk. Duizenden liedjes staan er op. En ik moet niet meer een aktetas vol papieren de trappen op sleuren.”

Gezellig

Op het plein aan het gemeentehuis staan een vijftal mensen te luisteren naar de muziek. Chris en Gerd zitten op een bankje te genieten.

“In de zon is het best gezellig”, zeggen ze. “We vinden het verrassend dat er zo weinig volk komt luisteren. Het plein is groot genoeg om voldoende afstand te houden. En het is toch eens iets anders dan altijd maar die corona.”
(Bron: HN/Tom Nuytemans)

Joannes Thuy aan de beiaard: “Beiaardiers zijn de enigen die nog concerten kunnen geven.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *