REDACTIONEEL. Altijd met het vingertje wijzen in crisistijd ?

TEMSE/TIELRODE/ELVERSELE/STEENDORP – Het einde van de coronacrisis is nog niet in zicht. Gisteren werden de eerder genomen maatregelen verlengd met al zeker twee weken. Ook in Temse nemen bewoners initiatieven om de zogenaamde lock-down een beetje draaglijker te maken. Maar dat wordt niet altijd gesmaakt door het gemeentebestuur.

Zo is er sinds enkele dagen de Facebookpagina Tazuur en Tazijn. Daar lazen we een oproep aan alle kinderen van groot-Temse om tekeningen te maken. Ook op de pagina De Chalet, Tooghangers KSV kunnen gelijkgestemden virtueel tateren en foto’s plaatsen over het KSV Temse van toen.

Daarnaast zijn er nog anderen die met leuke acties op de proppen komen. Zo wou DJ Peter Van Hoecke uit Tielrode elke zaterdagnamiddag voor zijn buren een tuinfuif organiseren. Hij draaide de plaatjes van in zijn tuin en de buren feesten elk in hun eigen kot.

Spijtig genoeg stak het gemeentebestuur daar een stokje voor nadat een buur van Peter een mail stuurde aan de bevoegde schepen van Milieu en de burgemeester. Haar kinderen zouden door de luide muziek uit hun slaapritme gehaald worden. Nota bene op zaterdagnamiddag tussen 14 en 17 uur.

“En voor het spelen van electronisch versterkte muziek moet men een milieuvergunning aanvragen”, maar die zal door het schepencollege niet uitgereikt worden”, voegde de schepen er nog fijntjes aan toe in een reactie in de lokale pers. Exit leuk initiatief.

Peter Van Hoecke legde zich neer bij de beslissing maar vond ze toch wel belachelijk. Hij riep buren wel op om de komende zaterdagen muziek te spelen in de tuin, zoals hij zelf met de radio in de tuin zal zitten.

In plaats van het initiatief meteen te verbieden door de mail van één buurvrouw had het gemeentebestuur niet kunnen bemiddelen tussen de buren en toelaten dat er in plaats van drie uren maar één uur muziek gespeeld werd ?

Er worden in deze crisistijd wel meer regels en wetten voorlopig aangepast.

Zo zijn de procedures voor het invoeren van tijdelijke werkloosheid sterk vereenvoudigd, zowel voor de werkgevers als voor de werknemers.
Iedereen wordt voorlopig zonder toelaatbaarheidsvoorwaarden toegelaten tot het recht op werkloosheidsuitkeringen. Door de voorlopige procedure kan men al na een dag genieten van een uitkering waar het tot voor kort tot vier weken kon duren.

Van een bevriend zaakvoerder van een transportfirma kwam ik te weten dat er versoepeling is goedgekeurd voor de verplichte rij- en rusttijden van truckchauffeurs. De overheid stelde een versoepeling in voor chauffeurs actief in het vervoer van voeding, geneesmiddelen en andere levensnoodzakelijke middelen naar de winkels en apotheken.

Het zijn maar twee van de vele regels en wetten die omwille van het coronavirus voorlopig aangepast werden.

Had het gemeentebestuur in dit specifieke geval ook geen versoepeling kunnen instellen ?

De initiatiefnemer had enkel tot doel had om zijn buren in deze crisistijd wat ontspanning te bieden. En dat slechts drie uurtjes op zaterdagnamiddag.

De coronatijden die we nu beleven zijn voor iedereen een moeilijke tijd. Waarom dan meteen weer met het vingertje wijzen en de ondernemingszin van een bewoner beteugelen ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *