“Ik kan gerust nog tien uur op de bulldozer zitten”

 Freddy is al 74 maar laadt en lost nog altijd schepen
TEMSE – Zestig jaar lang al werkt Freddy Vermeulen bij de firma Belgomine. Vierenzeventig is hij nu, maar Freddy bedient nog altijd met veel zwier de bulldozers en kranen.

“Ik hoop nog vijf jaar verder te kunnen doen.”
Freddy Vermeulen (74)

Die verjaardag werd vrijdag gevierd met een feestje in de kantoren van Belgomine, het bedrijf waar Freddy Vermeulen in 1960 begon. Toen was dat nog in Sint-Niklaas, vandaag zetelt de firma aan de Wilfordkaai in Temse. De hoofdactiviteit van Belgomine bestaat uit handel in aardolieproducten, onder de vlag van Avia. Maar daar was nog geen sprake van toen Freddy bij het bedrijf kwam.

“Ik was 14 toen ik begon bij Belgomine”, vertelt Freddy. “Dat was toen nog een kleine firma die kolen verhandelde. De eerste tien jaar heb ik meegeholpen met de kolen. Als jonge gast moest ik zakken van tien kilo verslepen. Dan is de mazout opgekomen en ben ik met de tankwagen beginnen rijden.”

In de zomermaanden bleef Freddy werken op werven in Steendorp en Burcht. Toen Belgomine zich in 1980 in Temse vestigde, werd hij kraanman. Vandaag kruipt hij nog altijd in de kranen of rijdt hij met de bulldozer. “Al zit ik nu vooral op de bulldozer. Die jonge gasten met wie ik werk, draaien ook eens graag met de kraan (lacht).”

Frietjes om 3 uur ’s nachts

“Freddy is in ons bedrijf begonnen toen ik nog een baby was”, zegt Geert Blommaert van Belgomine. Zijn vader Omer Blommaert was in 1946 oprichter van het bedrijf. “Freddy werd in die jaren 60 al vlug kind aan huis bij onze familie. Ons moeder, bomma, was als een tweede mama voor hem.”

Geert Blommaert heeft veel samengewerkt met Freddy en kent dan ook heel wat straffe verhalen. “Tijdens de stakingen in de petroleumsector reden we dag en nacht, ook in het weekend. Freddy en ik bevoorraadden zo veel mogelijk stations om daarna ’s zondagmorgens om 3 uur frietjes te eten op Den Dries in Sinaai.”

“Kraanman Freddy is voor de meesten zeer beroemd en misschien wel berucht. Vanuit zijn kraan op de Wilfordkaai kon hij het dagelijkse komen en gaan in hotel Bellevue volgen. Freddy wist als geen ander wie het met wie deed.”

Verbluffend

Ook burgemeester Luc De Ryck was uitgenodigd voor dit unicum, want een werknemer die 60 jaar op een bedrijf werkt is dit toch wel.

“Als een burgemeester bij een bedrijf wordt uitgenodigd is dit steeds voor een bijzondere gelegenheid”, klonk het. ” En dit briljanten jubileum was een mooi alibi om hier aanwezig te zijn.

Eigenlijk is er hier een link tussen de kaailopers van toen, de arbeiders die de schepen laden en lossen en de huidige havenactiviteit. En de link tussen de twee is de man die vandaag centraal staat. Zestig jaar in dienst bij het zelfde bedrijf is werkelijk een curiosum.

Het is verbluffend en daarom een goede reden om in naam van mezelf en het gemeentebestuur mijn felicitaties over te brengen. Met Freddy Vermeulen hebben we de allerlaatste kaailoper, Desiré Van Riet was de laatste, maar jij bent de allerlaatste. En als ik het allemaal bekijk, Freddy is de ‘Kaai-ser‘ van Temse”.

Kanker overwonnen

Freddy wordt dus de laatste kaailoper van Temse genoemd, iemand die schepen laadt en lost. “Ik ben hier dus alleen maar als er werk is”, zegt Freddy. “Het is niet dat ik alle dagen vanaf 7 uur begin of zo.” Ver moet hij overigens niet gaan: Freddy woont in een huis vlak bij zijn werk.

“Voor mij is dit bedrijf als familie. Altijd maar thuis zitten, waarom zou ik dat doen (haalt de schouders op)? Ik ben toch alleen”, zegt Freddy. “Ik hoop het nog vijf jaar te kunnen doen, als de gezondheid mee wil.”

En die gezondheid is niet slecht voor een 74-jarige. “Vorig jaar heb ik kanker gehad, maar gelukkig waren er geen uitzaaiingen en ben ik nu volledig genezen. Ik kan gerust nog tien uur op de bulldozer zitten. Als je de routine kent, gaat dat vlot. Je moet bijlange zo veel niet meer werken als vroeger. Toen ik begon, moest je met de hand scheppen. Nu heb je voor alles machines.”

Meer foto’s, klik hier

Het werk is volgens Freddy Vermeulen minder zwaar geworden. “Toen ik begon, moest je met de hand scheppen. Nu heb je voor alles machines.” (foto: TNS)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *