“Bengie’s is geboren, Proost op Bengie’s !!!

 “In Temse zelf sluiten wij een traditie af. maar we beginnen met een nieuwe traditie”
TEMSE – In aanwezigheid van heel wat genodigden waaronder familie, vrienden, buren, leveranciers, medewerkers en sympathisanten werd op maandag 24 februari frituur-broodjeszaak Bengies’s, Best Belgian Fries officieel geopend. Burgemeester Luc De Ryck (CD&V) kwam de zaak officieel openen.

‘Direct verkocht’

“In het najaar van 2018 waren we op zoek naar een nieuwe locatie voor onze frituur omdat de kans groot was dat ons barakske niet eeuwig ging blijven duren”, vertelde zaakvoerder Benge Stuer tijdens zijn openingsspeech. “Na heel lang zoeken kwam Wendy (de echtgenote van Benge red.) met dit pand op de proppen, en eigenlijk waren we direct verkocht. Na effe onderhandelen met de bank en de eigenaar was de kogel nogal vlug door de kerk en werden we trotse eigenaar van dit ongelofelijke pand.”

“Begin 2019, de feestdagen waren waren nog maar net gepasseerd, en ik met volle moed: “We zullen da boeleke eens gaan verbouwen se”, grapte Benge. “Het volledig uitbreken en opruimen nam al een paar maanden in beslag. En dan de opbouw, zonder plan…
Ondertussen was ons barakske nog open en waren we gelukkig voor de vele helpende handen zowel hier voor de verbouwing als in ons barakske. Maar het is allemaal goed gekomen. Na twee jaar is Bengie’s geboren, Proost op Bengie’s !!!

Jos Verest

“Ook burgemeester Luc De Ryck was even aanwezig voor de officiële opening.

“Momenteel is het gemeenteraad in AC De Zaat maar ik vond het toch heel belangrijk om bij deze bijzondere gebeurtenis aanwezig te zijn”, vertelde Luc De Ryck. “Is er iets meer Belgisch, Vlaams dan de friet ? Een man die altijd zal voortleven in het collectieve geheugen van Temse is Jos Verest, De Verest. Hij begon in 1954 als friturist in Steendorp samen met zijn echtgenote Rosa De Lamper. Kwam dan naar Temse, had een frituur tegenover het kasteel, waar nu het zwembad staat, verhuisde dan naar de August Wautersstraat, in café Olympia had hij een aparte ruimte waar hij een frituur had.”

“Begin jaren ’60 ging hij dan naar de oprit van de Scheldebrug en die is het meest bekend geworden in Temse.” De slogan van Verest was wereldberoemd in Temse en omgeving: ‘Frieten van Verest smaken het Best’.”

“Jos Verest is de legende ingegaan en heeft een waardige opvolger gekregen begin jaren ’80 want dan is Marc Stuer de vader van Bengie begonnen op dezelfde site. We hebben dat allemaal meegemaakt en vonden dat formidabel want het werd steeds meer hedendaagser, moderner, kwalitatiever en uiteindelijk heeft Marc Stuer de gronden gelegd voor wat is uitgegroeid tot de kiemen wij hier nu zaaien.”

Een begrip

“Al op 15-jarige leeftijd heeft Bengie zijn intrede gedaan in de frituur en sindsdien is hij altijd maar crescendo gegaan met uiteraard aan zijn rechter – en linkerhand Wendy zijn echtgenote. Bengie is een begrip geworden, en ik stel vast dat iedereen daar komt, jong en oud, arm en rijk en iedereen geniet van de faciliteiten en de kwaliteiten.”

“En dat deze evolutie leidt tot vandaag en dit pand is een symbolische beloning en bekroning voor de inspanningen en de expertise die jullie hebben opgebouwd in de sector. Ik heb het voorrecht gehad om hier vooraf eens te komen neuzen en het is werkelijk schitterend. We hebben hier 30 jaar kunnen genieten van de schitterende service van Simonne Buytaert en haar kledingwinkel New Look. En het pand heeft hier vandaag ook een ‘new look’. Met 84 zitplaatsen is het hedendaags, het ademt heel aantrekkelijk en uitnodigend. Men kan hier nu ook ’s middags terecht, ook voor broodjes maar bovenal wordt de friet hier met hoofdletter en gouden letter geschreven.”

“We beleven vandaag ook een keerpunt, het was ook de laatste frituur in open lucht in de centrumgemeente. Er zijn er wel nog in de deelgemeenten en de gehuchten maar in Temse zelf sluiten wij een traditie af. maar we beginnen met een nieuwe traditie die zonder twijfel hoge ogen zal gooien. Ik heb de periode van de Verest mee gemaakt en ook de periode van den Bengie, en samenvattend kunnen we zeggen ‘De frieten van de Verest smaakten het best, maar nu weet elke eter, de frieten van Bengie zijn nog Beter’ !!!

Meer foto’s, klik hier

Burgemeester Luc De Ryck kwam Bengie’s officieel openen

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *