In memoriam Zuster Edelburga (97), vroedvrouw in Temse tussen 1963 en 1971

TEMSE – Op 18 februari overleed, in het zicht van haar 98ste verjaardag, Leontina Heirbaut alias Zuster Edelburga. Van 1963 tot 1971 was zij hoofd van de materniteit in Temse. In die hoedanigheid bracht zij honderden Temsenaars mee op de wereld.

In 2013, 90 jaar oud, was zij eregast op een reünie van haar voormalige personeelsleden.

Zuster Edelburga (°Sint-Niklaas, 2 maart 1922) trad toe tot de Orde van de Maria-Zusters van Franciscus (Maricollen) in 1947. In 1950 behaalde zij aan het St.-Vincentiusinstituut in Antwerpen het diploma van vroedvrouw. Na werkzaamheden in Schoten en Sint-Gillis-Waas was zij van 1963 tot 1971 hoofd van de kraaminrichting in Temse. Daarna verbleef zij in Kontich, waar ze actief bleef in de verpleging. In 1980 werd zij kloosteroverste.

Zuster Edelburga was bekend voor haar deskundigheid. Zij redde meerdere mensenlevens. Het initiatief tot de reünie in Temse in 2013 ging uit van een echtpaar uit Tielrode, waarvan de echtgenote in 1968 bij de geboorte van een zoon gered werd door de zuster.

Zuster Edelburga centraal bij de reünie van oud-personeelsleden van de materniteit van Temse (2013)
Zuster Edelburga in gesprek met burgemeester Luc De Ryck.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *