Vlaams gewest zet 1,9 miljoen euro opzij voor heraanleg kruispunt N16/Hoogkamerstraat

Eindelijk geld voor beveiliging zwart kruispunt
TEMSE – Begin volgend jaar komt de projectstudiegroep voor de heraanleg van het kruispunt van de N16 en de Hoogkamerstraat voor het eerst samen. Die studiegroep zal een plan ontwikkelen om het ‘zwarte kruispunt’ veiliger te maken.

De heraanleg van het kruispunt van de N16 met de Hoogkamerstraat wordt al langer bestudeerd, maar volgend jaar worden de plannen concreet. Het kruispunt staat op nummer negen in de lijst met gevaarlijkste kruispunten, op basis van het aantal ongevallen die er het afgelopen jaar gebeurden. In opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) werd het afgelopen jaar al een studie gemaakt over de knelpunten van het kruispunt.

Daaruit bleek dat eerdere maatregelen om de veiligheid te verbeteren niet efficiënt genoeg zijn. Daarnaast is de verkeersafwikkeling te traag, wat leidt tot files in de Hoogkamerstraat en files op de N16 die tijdens de spits tot op de afrit van de E17 staan. In de studie werd daarom voorgesteld om enkele kleinere wegen zoals de Secretaris Generaal Boereboomstraat niet meer te laten aansluiten op de N16. De optie om doorgaand verkeer op de N16 via een tunnel te laten verlopen en lokaal verkeer bovengronds wordt ook onderzocht.

Op de gemeenteraad pleitte Bert Bauwelinck (Tesamen) ervoor om een fietstunnel als eis op tafel te leggen tijdens de onderhandelingen over de herinrichting van het kruispunt. “De gemeente kan de werken blokkeren zolang er geen fietstunnel in het plan is opgenomen. Het is de belangrijkste fietsroute tussen Temse en Sint-Niklaas. Hier mogen we geen duimbreed wijken.”

Schepen van Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA) erkent dat er ingrepen nodig zijn om de veiligheid te verbeteren, op korte en lange termijn. “We willen de fietstunnel niet opleggen want zo raakt het dossier mogelijk geblokkeerd. Een fietstunnel is niet de enige optie om het kruispunt veiliger te maken. De verstandhouding met het AWV is goed, en dat willen we zo houden. Wij kunnen op korte termijn ingrepen uitvoeren, maar die moeten wel overeenkomen met de langetermijnvisie van AWV. Daar is een budget voor gereserveerd van 1,9 miljoen euro. Volgend jaar hopen we de aanbesteding te kunnen uitschrijven.”
(Bron: HN/GVA – Mattias Goossens)

Het kruispunt staat op plaats negen in de lijst van zwarte punten van het Agentschap Wegen en Verkeer. (foto: MGB)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *