Patrick Cornelis steekt De Rode Ridderklassieker ‘De Toverspiegel’ in nieuw jasje

Als kind tekende hij monsters op het behangpapier, nu herwerkte uitgeweken Temsenaar een Rode Ridderklassieker.
TEMSE/RIEMST – Om de zestigste verjaardag van stripheld De Rode Ridder te vieren herwerkte de Temsese tekenaar Patrick Cornelis het album De Toverspiegel. Dat werd destijds uitgebracht door Karel Biddeloo, een inspiratiebron om zelf te beginnen tekenen. Op de voorstelling, in de feestzaal van het oud-gemeentehuis, waren heel wat stripliefhebbers aanwezig.

Als ze me vragen om de vaste tekenaar te worden van De Rode Ridder zeg ik meteen ja
Patrick Cornelis

De remake van het album

De Rode Ridder werd door Willy Vandersteen een stripfiguur, maar het was uiteindelijk Karel Biddeloo die de reeks het langst zou schrijven en tekenen. Om de zestigste verjaardag van de reeks te vieren en ter ere van Biddeloo, die vijftien jaar geleden overleed, brengt Standaard Uitgeverij De toverspiegel nu opnieuw uit. Geboren en getogen Temsenaar Patrick Cornelis mocht het album herwerken.

Cornelis groeide zelf op met de strips van Biddeloo en heeft naar eigen zeggen alle kleurenversies verzameld die ooit verschenen zijn. “Ik kreeg die jaarlijks cadeau van een tante, en dat was telkens een gebeurtenis waar ik naar uitkeek”, zegt hij.

Op behang in slaapkamer

Cornelis volgde even les aan de tekenacademie in Temse, maar besloot uiteindelijk dat het behang van zijn slaapkamer een beter canvas was.

“Ik wou graag mijn eigen zin doen, en een schaal met fruit was weinig inspirerend. In mijn slaapkamer tekende ik allerlei monsters. Horror en sciencefiction waren altijd mijn favorieten, en voor De Rode Ridder lag de nadruk meer op fantasy, met draken en elfen.”

De herwerking van De toverspiegel volgt niet helemaal de structuur van het origineel.

“Ik heb in totaal vier pagina’s bijgevoegd. Bepaalde scènes heb ik ingekort, andere uitvergroot. Dat was naar mijn mening nodig om het verhaal beter te maken. In dit album maakt bijvoorbeeld de lichtfee Galaxa haar eerste verschijning. Zij zou later uitgroeien tot een iconisch personage binnen de reeks, waardoor ik daar meer aandacht aan heb besteed.”

“Als Standaard Uitgeverij me zou vragen om de vaste tekenaar te worden van De Rode Ridder zeg ik meteen ja”, klinkt het bij de tekenaar. “Ik heb drie jaar geleden mij vaste job opgegeven om strips te gaan tekenen en er moet brood op de plank komen.”

Behalve strips tekenen heeft Cornelis de afgelopen jaren ook artwork verzorgd voor de Belgische metalband Channel Zero en illustreerde hij het allereerste Tomorrowlandboek. Momenteel loopt er een crowdfundingsactie om het vierde deel van zijn eigen comic Virus mogelijk te maken.

“Ik zit halverwege om dat mogelijk te maken en heb nog zo’n 12.000 euro nodig. Fans kunnen zich nog tot 13 oktober inschrijven via deze link 

De herwerking van De toverspiegel is nu verkrijgbaar.

Meer foto’s van de officiële voorstelling, klik hier

Een gedachte over “Patrick Cornelis steekt De Rode Ridderklassieker ‘De Toverspiegel’ in nieuw jasje”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *