Toverbal van Interwaas staat drie weken in Temse

Rondreizend kunstwerk is ook onderwerp voor een wedstrijd

TEMSE – Op het terrein voor de campus Temse van AZ Nikolaas in de Gasthuisstraat werd het rondreizende kunstwerk ‘Toverbal’ onthuld. Het werd gecreëerd naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van het intergemeentelijk samenwerkingsverband Interwaas en doet tijdens dit jubileumjaar alle tien de aangesloten gemeenten aan. Op die manier wil Interwaas zijn gemeenten bedanken voor het vertrouwen. Het kunstwerk, dat drie weken blijft staan, is ook het onderwerp van een wedstrijd met mooie prijzen.

De Toverbal van Interwaas

Ontstaansgeschiedenis

De keuze van de locatie in Temse is niet toevallig: rechtover het voormalig Instituut Sint-Amelberga waar Interwaas een attractieve werk-, woon-, winkel- en recreatieplek realiseert, met betaalbare huisvesting voor verschillende doelgroepen in een groene omgeving.

Directeur Bart Casier schetste kort de onstaansgeschiedenis van Interwaas, in eerste instantie ingegeven door de Wase solidariteit ten overstaan van de territoriale uitbreidingsplannen van de haven van Antwerpen. Industriezone TTS was het eerste grote project van Interwaas.

Alternatief voor Boelwerf

Burgemeester Luc De Ryck ging daarop verder. “Interwaas heeft een zeer grote betekenis voor Temse”, aldus De Ryck. “Daarvan zijn verscheidene voorbeelden van te geven. Ik beperk me hier tot het grootste en belangrijkste: de ontwikkeling van de industriezone TTS. Die heeft op het grondgebied van Temse een oppervlakte van 230 hectaren. Dat is ongeveer drie keer zoveel als de Zaat. Daar zijn momenteel meer dan 200 bedrijven gevestigd die voor meer dan 5.000 jobs zorgen. Dat is dus een indrukwekkende groeipool. We hadden altijd gehoopt dat dit een supplement zou worden bij de Boelwerf maar het is bijna een alternatief geworden want de Boelwerf is helaas verdwenen.”

Rode bol

Het kunstwerk is ook onderwerp van een wedstrijd

De Ryck vertolkte de “oprechte dankbaarheid” van de bevolking van Temse voor al wat Interwaas realiseerde. Hij bracht ook hulde aan wat hij “drie sleutelfiguren in de geschiedenis van Interwaas” noemde: mede-oprichter Gustaaf Deckers, eerste directeur Henk Geeroms en huidig directeur Bart Casier.”

Waarop hij mee het doek van het kunstwerk ‘Toverbal’ haalde en zo het verblijf ervan in Temse inluidde. Dat kunstwerk is een creatie van kunstenaars Lut Vandebos en Niko Van Stichel. Het is opgebouwd rond de rode bol die deel uitmaakt uit van het logo van Interwaas.

“De Toverbal is een rode parel waaromheen we een grafisch omhulsel gebouwd hebben”, leggen Lut Vandebos en Niko Van Stichel uit. “Een toverbal die meer verbergt dan wat je op het eerste gezicht kan verwachten. De verschillende rollen die Interwaas opneemt in het Waasland werden grafisch verwerkt in de gelaserde wanden. Deze komen langzaamaan tevoorschijn wanneer de toeschouwer/passant even de tijd neemt om het werk van dichterbij te bekijken en te lezen. Een juwelendoos met daarin een zoet rode bol die de wereld van Interwaas vormt. Het is een bijna onzichtbaar kracht waar burgers, besturen en bedrijven door worden gesteund.”

Voor de liefhebbers van de technische details: het kunstwerk is vervaardigd uit geanodiseerd aluminium en gelaserde inox plaat.

Wedstrijd.

De ‘toverbal’ blijft te gast in de Gasthuisstraat tot vrijdagmorgen 9 november. Al die tijd vormt het ook het onderwerp van een wedstrijd. Wie het op een originele manier in beeld brengt op deze locatie, maakt kans op een mooie prijs. Het reglement vind je op de Facebookpagina ’50 jaar Interwaas’.

Meer foto’s, klik hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *