Taverne-restaurant Vinckenhof in Elversele moet deuren sluiten

– Nieuwe eigenaar wil villa bouwen, dus dreigt sloop voor gekende horecazaak
– Ook eerste uitbaters bedroefd om afbraak van levenswerk

Taverne- restaurant Vinckenhof moet eind november de deuren sluiten. De nieuwe eigenaar heeft een bouwaanvraag ingediend om de hoeve te slopen. Hij wil er een villa bouwen. Zowel voor de huidige uitbater als de uitbaters die de zaak stichten in 1979 is de sloopaanvraag een donderslag bij heldere hemel.

“Ik heb al vaak de vraag gesteld om zelf het gebouw te kopen, maar dat is altijd afgeketst”
Huidig uitbater Bart Denkens

Het Vinckenhof is al enkele decennia een gekende naam in de Moortelstraat op de grens tussen Elversele en Tielrode. (die in het midden van de straat loopt red.) De laatste twaalf jaar werd het restaurant in de hoeve uitgebaat door Bart Denkens, maar eind november moet hij met volle tegenzin de deur achter zich sluiten. “De vorige eigenaar van het gebouw is vorig jaar gestorven, en zijn dochter heeft het restaurant geërfd. Eerst was er sprake dat de hoeve grondig gerenoveerd zou worden, maar drie maanden geleden ben ik te weten gekomen dat de renovatie een sloop inhoudt en dat de nieuwe eigenaar hier een villa wil bouwen om zelf in te wonen.”

Tweedehands

Voor Bart was de sloopaanvraag een donderslag bij heldere hemel. “Ik heb vorig jaar nog geïnvesteerd in een nieuwe speeltuin van 6.000 euro, en ook de bijkeuken is recentelijk vernieuwd. Mocht ik toen geweten hebben dat de hoeve in de nabije toekomst afgebroken zou worden, had ik die investeringen natuurlijk niet gedaan. Ik heb al vaak de vraag gesteld om zelf het gebouw te kopen, maar dat verzoek is altijd afgeketst. Op het moment dat de hoeve gesloopt wordt, ben ik nagenoeg al mijn investeringen kwijt. Ik ga nog proberen om de speeltuin tweedehands te verkopen.”

Op 1 december moet Bart het restaurant definitief sluiten. “Ik zou heel graag in de buurt iets nieuws beginnen, maar in deze streek wordt het steeds moeilijker om een geschikte locatie te vinden. Elversele en Tielrode bestaan nagenoeg volledig uit agrarisch gebied of woonzone, en daar mag je niet zomaar een horecazaak starten. In deze hoeve kon dat wel, omdat er al horeca gevestigd was voor de wet van 1984 dat verbood in agrarisch gebied. Nu moet je een bestemmingswijziging aanvragen, maar dat is niet zo eenvoudig. Ik vrees dat ik daardoor elders naar een locatie zal moeten zoeken waar ik iets nieuws kan starten.”
(bron: HN/GVA-Mattias Goossens)

Generaties

Het Vinckenhof opende voor het eerst de deuren op 23 mei 1979. De naam (met -ck) was afgeleid van de naam van de moeder van de eerste uitbaatster. Zij heette Vincke. Die eerste uitbaters, Albert Vermeir en Annita Pauwels, bouwden de zaak, letterlijk en figuurlijk, steen voor steen op. Ook zij zijn er het hart van in dat hun levenswerk binnenkort met de grond gelijk gemaakt wordt.
“Maar ja, dat is eigen aan de tijd”, klinkt het. “Door de afbraak zullen de komende generaties het Vinckenhof nooit gekend hebben. Ook vandaag de dag, bijna 25 jaar nadat we de zaak overlieten worden we nog regelmatig aangesproken door klanten van toen die vertellen hoe gezellig het vertoeven was in het Vinckenhof.”

Uitbater Bart Denkens moet verplicht de deuren sluiten

 

3 gedachtes over “Taverne-restaurant Vinckenhof in Elversele moet deuren sluiten”

  1. Het is echt jammer hoe weinig mensen nog waarde hechten aan authentieke, gezellige plaatsen als deze! De gemeente Temse investeert niks in het behoud van zulke zaken…In Elversele zijn ze alleszins niet goed bezig; afbraak brouwerij, het aanleggen van woonwijken en appartementensgebouwen in kleine plattelandstraatjes, het oude gemeentehuis als bib schrappen…En ga zo maar door. Het restaurant van Bart was nog een van de enige plaatsen waar je in een ongedwongen sfeer iets kan drinken of eten. Zelfs de allerkleinsten hebben het daar altijd naar hun zin. En Onder den toren is ook geen lang leven meer beschoren? Waar mogen en kunnen wij nog naartoe in Elversele om gezellig samen te zijn? Is dit eigen aan de tijd?!

  2. Jammer, dat het levenswerk van mijn nicht Anita en haar man Albert zo te zien verdwijnen. Ik kwam er graag, gezellige zaak op een mooie ligging. Een verlies voor de regio. Ik hoop dat de uitbater een geschikte oplossing kan vinden en wens hem veel succes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *