“We kunnen meer dan enkel op straat de wacht houden”

Grootste militaire oefening ooit op de Schelde
STEENDORP – Een grootscheepse landing van militairen op de dijk in Steendorp vormde woensdag 10 mei een eerste hoogtepunt in de één week durende militaire oefening Clean River. Het is meteen de grootste militaire oefening ooit op de Schelde.

“Burgers staan sinds de terreurdreiging vriendelijker tegenover defensie en dat merken we ook nu”
Luitenant-kolonel Alain Gysels

De Steendorpenaren werden gisteren wakker met het geluid van mortiervuur en vandaag duiken transporthelikopters op in Sint-Niklaas. De acties kaderen in de grootscheepse oefening Clean River, waarbij 462 militairen en 171 voertuigen en vaartuigen betrokken zijn. Het is niet alleen de eerste gecoördineerde rivieroverschrijding van de Schelde in ruim twintig jaar, nooit eerder werd op de Schelde zo’n grote oefening uitgevoerd.

“Dit is een unieke operatie door de samenwerking met onze Nederlandse collega’s. Dankzij hun pontons kunnen we met onze voertuigen de Schelde over”, beklemtoont luitenant-kolonel Alain Gysels van het 11de Bataljon Genie in Burcht, die de oefening als pure noodzaak ziet. “Dit is onze eerste echt grote actie sinds de start van de terreurdreiging. We willen onze mensen degelijk trainen in waar ze voor dienen. Al sinds maart 2015 staan we op straat in Antwerpen, Brussel en Charleroi. We kunnen echt wel veel meer dan patrouilleren op straat, samen met de politie. Sinds 2015 hadden we echter geen gelegenheid meer voor een degelijke training. Deze actie

grijp ik graag aan om een aantal vaardigheden van mijn mensen weer op punt te zetten, die verdwijnen door de monotone inzet op straat. Ik denk bijvoorbeeld aan het werken in teamverband. Een klassiek gevechtsteam bestaat uit negen mensen, op straat zijn ze met vier telkens wisselende mensen. Hierdoor gaat de cohesie in de groep verloren.”

Het actieterrein van de militairen, die fictieve opstandelingen uitschakelen en wapens opsporen, verplaatst zich vandaag naar Sint-Niklaas. “Waren we woensdag vooral actief op en rond de Schelde, dan werken we in onze peterstad vandaag vooral vanuit de lucht. Onze mensen zullen hun acties uitvoeren vanuit een helikopter, de nieuwe NH 90.”

Meteen wemelt het de hele week van de militairen in het Waasland, maar dat oogt minder eng dan vroeger. “De mensen zijn er sinds de terreurdreiging aan gewend om militairen op straat te zien. Er zijn zo goed als geen problemen met burgers. We krijgen nog steeds schouderklopjes en dat doet plezier. Mensen staan positief tegenover het veiligheidsgevoel dat we kunnen brengen. Ze zijn sinds de terreurdreiging zeker en vast vriendelijker tegenover defensie en dat merken we ook tijdens deze oefening.”

Bron: HN – GVH

 

((C) Guy Van Vliet)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *