Enige gemeentelijke hostessenteam in België in de kijker

Tot 29 mei: Foto-expo in het Gemeentemuseum
Temse is de enige gemeente in ons land waar een gemeentelijke organisatie over eigen hostessen beschikt. Op de opening van het toeristisch seizoen, op zaterdag 16 april, stonden de hostessen centraal: zij showden hun nieuwe outfit en er werd een fotomontage geprojecteerd over hun (zeer uiteenlopende) ‘optredens’, van bij de start in 1958 tot heden.

Die hulde krijgt nu een verlengstuk. Tot en met zondag 29 mei loopt in het Gemeentemuseum een fototentoonstelling rond de 58-jarige geschiedenis van de gemeentelijke hostessen.

“Een eerbetoon aan alle juffrouwen en dames die als vrijwilligers meer kleur geven aan evenementen”, klinkt het.

Naar aanleiding van de Wereldtentoonstelling in Brussel in 1958 deed het Commissariaat-Generaal voor Toerisme een beroep op de VVV van Temse, zoals het huidige Toerisme Temse heette. om mede te zorgen voor het onthaal van de vele bezoekers die de hoofdstad niet meer kon verwerken. Temse verleende zijn medewerking.

Eén en ander inspireerde VVV-secretaris Martin De Ryck tot de bestendiging van het team. Pioniers waren Lea en Lucia Van Damme, Denise Molinard, Lisette Viaene, Betty Foubert, Rosa Remon, Angèle Buytaert, Gilberte Temmerman, Marie Rose Heymans, Marie-Josée en Greta Bauwelinck, Maria Van Lemmens, Paulette Gyselinck, Wilfrida De Kerf, Rita De Ryck, Annick De Bondt…

Voor de hostessen van het eerste uur vormt de expo een onvergetelijke terugblik.

Expo_hostessen_Rosa_Remon_ldr_2016
Rosa Remon (80) is samen met Angèle Buytaert de oudste nog in leven zijnde hostess. Ook in 2008 was ze van de partij voor de viering 50 jaar hostessen Temse. (zie achtergrond)

Rosa Remon is samen met Angèle Buytaert de ouste nog in leven zijnde hostess. Allebei zijn ze geboren op 10 december 1936.

Wij waren afkomstig uit Rupelmonde maar eind jaren ’50 naar Temse verhuisd”, vertelt Rosa. “Mijn moeder was de uitbaatster van café Flamingo in de Hoogkamerstraat”.

Op een bepaalde dag kwam Martin De Ryck het café binnengestapt.

“Met de vraag aan mijn moeder of ik geen hostess kon of mocht worden. Daar moest ze even over nadenken. In Rupelmonde was ik ook bij tal van verenigingen en toen we naar Temse kwamen wonen, dacht ze dat ik wat meer thuis ging zijn. Maar ze heeft dan toch toegestemd”, lacht de kranige 80-jarige dame.

Van het gebeuren in Brussel herinnert ze zich niks meer.

“Ik was zowat vijf jaar hostess”, weet ze. “Net zoals vandaag moesten we mensen ontvangen en verwelkomen. Ik bracht veel tijd door op het gemeentehuis. We waren altijd van de partij als er feestelijke activiteiten georganiseerd werden. Het was een heel plezante tijd, mede dankzij Martin De Ryck die een fantastisch voorzitter was”.

Meer foto’s opening expo, klik hier

Het zeskoppige team van vandaag , met Nele De Ryck, Veroniek Eeckelaert, Elke Koppen, Kelly Servotte, Sarah Van Opstal en Elise Van Putte, steekt dit seizoen letterlijk in een nieuw kleedje. “Ze dragen voortaan een elegant donkerblauw kleedje. Daar hoort een blauwe of witte blazer bij, afhankelijk van de aard van het evenement. Het geheel wordt afgewerkt met een sjaaltje in de Temsese kleuren: geel en blauw.”

Hostessen 2016_expo_gvh
Het huidige hostessenteam met Nele De Ryck, Veroniek Eeckelaert, Elke Koppen, Kelly Servotte, Sarah Van Opstal en Elise Van Putte. (Foto: gvh)

In de loop van de voorbije 58 jaar zijn meer dan 100 jongedames hostess geweest: 6 wonen in het buitenland, 5 zijn overleden. Het team is achtereenvolgens geleid door Martin De Ryck, Josée Vanderstichele, Odette Vermeulen, Lucille Feremans, Ann Van De Velde, Hilde Van Raemdonck en Rita Heerwegh.
De hostessen vormen al 58 jaar een vaste waarde in het toeristisch gebeuren. Zij worden betrokken bij de meest uiteenlopende gelegenheden, vooral feestelijkheden en plechtigheden. Hun functie gaat van het protocollaire en ceremoniële tot het organisatorische. Zij vormen een extra element van stijl en waardigheid en bieden een meerwaarde aan de evenementen die zij begeleiden.

In de beginperiode was er geen uniform, wel een aanbeveling om een combinatie van geel en blauw (de kleuren van Temse) te dragen. Met de intrede van een eigen outfit bleven de kleuren steeds behouden. Intussen zijn er 7 verschillende pakjes geweest.

In 2011 en 2015 werden de hostessen vereeuwigd op de bellemankaart. Beide kaarten behoren tot de beste in de reeks en zijn een blijvende hulde aan deze plaatselijke ambassadrices, die mede de charme van Temses toeristisch imago kleuren en versterken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *