Tielrode viert 50 jaar carnaval

Komende zondag carnavalstoet met twee jubilerende Tielroodse groepen

TIELRODE – Komende zondag 18 februari viert men in Tielrode 50 jaar carnaval. Het comité Orde van ’t Veir kon weer een leuke stoet in elkaar boksen. ” We mikken niet op de grootste maar willen wel kwaliteit in de stoet steken”, stelt voorzitter Etienne Blommaert.

“Ja, 50 jaar geleden, het lijkt niet zo maar is wel een halve eeuw geleden, is het carnaval in Tielrode opgestart”, vertelt voorzitter Etienne Blommaert. “Toen was het effectief nog met boerenkarren. Dat alles is de voorbije jaren uitgedraaid tot megawagens met onbeperkte breedte waardoor het parcours moest aangepast worden.”

Een archieffoto van carnaval Tielrode tijdens een bezoek aan Huize Vincent in 2016

Topgroepen

“Door de jaren heen is ook de bedrading boven de straten weggehaald zodat ook in de hoogte onbeperkt kon gebouwd worden. Die evolutie heeft er voor gezorgd dat er langere en kleurrijke stoeten door de straten trekken dan toen.”

“Als kleine carnavalsgemeente hebben we die 50 jaar overleefd”, klinkt het. “En zijn we uitgegroeid tot pittige carnavalsgemeente. We mikken niet op de grootste maar willen wel kwaliteit in de stoet steken. We willen de topgroepen uit de regio aanvullen met onze vier plaatselijke topgroepen. Vier lokale groepen is een ware luxe voor onze gemeente waarover het comité best fier is.

Door de jaren heen hebben we natuurlijk hoogtes en laagtes gekend”, stelt de voorzitter. “Er was corona, er was het sabbatjaar, enkele jaren geleden, waarna we met een paar vrienden de moed hadden om opnieuw op te starten. De leegte en feestgemis was te groot. Nu alweer 10 jaar terug. En toch is het moeilijke dan we denken. Van onze 11 hardwerkende leden is er van de opstart tien jaar geleden maar één over gebleven. Hier is dus waakzaamheid geboden. Maar dankzij de vele sponsors kunnen we de toekomst weer rooskleurig tegemoet zien.”

Tussen pot en pint

“Twee van onze lokale groepen zijn in feest. De Kettermuitsvrienden bestaan dit jaar 44 jaar en de Gommybears bestaan 11 jaar. – in carnavaltermen is (x maal 11 jaar) een jubileum-.

Onlangs nodigde TKV De Gommybears carnavalisten uit voor een hapje en een drankje om hun 11-jarig bestaan te vieren. Voor de gelegenheid werd ook de wagen voor dit seizoen voorgesteld.

“Twaalf jaar geleden begon ons avontuur tussen pot en pint”, vertelt voorzitter Stefan Ivens van de Gommybears. “Toen besloot ik samen met René Reygaerts en onze echtgenotes een carnavalgroep op te richten, dit onder de naam ‘Kers’. “We hadden vlug een klein wagentje in elkaar gestoken en we kwamen buiten als ‘clochards en rijke tiesten’. We besloten dan ook onze naam te veranderen in TKV De Gommybears, naar een tekenfilm die toen op tv kwam.”

Staanplaats voor de wagen

“Onze eerste twee jaren waren bijzonder moeilijk”, klinkt het. “Omdat we geen ervaring hadden met carnaval. Enkel de passie was er omdat ik graag ging kijken naar carnavalstoeten. In het begin werd er hier en daar met ons gelachten, misschien wel terecht. Onze bedoeling was om drie jaar mee te doen, maar kijk we zijn 11 jaar verder en we staan er nog steeds. We hebben nu in onze groep twee jeugdkeizers, een jeugdkeizerin, nu ook de jeugsprins en -prinses en een keizer en prins.”

Het bestuur van TKV De Gommybears met 2de van links voorzitter Stefan Ivens

“We tellen momenteel 46 leden waaronder een 15-tal kinderen. Wat de toekomst betreft, we willen natuurlijk voor de volle 100 procent verdergaan en blijven groeien. Maar dit hangt ook af van het al dan niet vinden van een staanplaats voor de wagen. Een onderdak voor de wagen vinden is voor vele groepen een groot probleem. Ik wens dat iedereen een veilig jaar tegemoet gaat zonder al te veel brokken. En hopelijk kunnen we nog vele jaren verder.”

De Gommybears vieren dit jaar hun 11 jaar jubileum in ‘Fantasyworld’. Ze zijn trouwens al goed gestart. In de stoet van Rupelmonde werden ze winnaar bij de middelgrote groepen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *