Benny zocht op 25 akkers naar brokstukken van neergestorte bommenwerper: “Zelfs restanten gevonden van stoel waarin navigator verkoold neerviel”

TIELRODE – Temse herdenkt morgen zondag 30 juli de neerstorting van de Amerikaanse bommenwerper Lucky Lady II, die precies tachtig jaar geleden tijdens WOII door Duitse jachtvliegtuigen boven Tielrode werd neergehaald. Aan de Hogenakkerstraat zal burgemeester Hugo Maes (CD&V) een memoriaal onthullen in aanwezigheid van verscheidene Amerikaanse militaire notabelen.

Ook Tielrodenaar Benny Adriaenssens is een prominente getuige, want hij haalde met zijn metaaldetector de jongste jaren tal van relikwieën van de Lucky Lady II uit de grond.

De B-17F bommenwerper van de United States Army Air Forces (USAAF), ook wel het Vliegend Fort benoemd, was op 30 juli 1943 in Engeland opgestegen om een bombardement uit te voeren op het Duitse Kassel. Na de missie werd de Lucky Lady II – een weinig toepasselijke naam, zo bleek – op de terugweg onder vuur genomen door de Duitse luchtmacht. (Lees verder onder de foto)

Militariafan Jean Zaman uit Hamme maakte 20 jaar geleden deze tekening van de Lucky Lady II.

Het vliegtuig stortte neer in Tielrode. “Het regende die dag brokstukken op het dorp aangezien het toestel in de lucht explodeerde. Van de tien bemanningsleden lieten er vijf het leven en vijf werden krijgsgevangen genomen”, getuigde wijlen Laurent Saegeman uit Hamme in het boek Luchtdrama boven Tielrode – 30 juli 1943, dat hij samen met Temsenaar Luc Hemelaer twintig jaar geleden uitgaf.

Brokstukken met kogelgaten

Het gemeentebestuur van Temse richtte een werkgroep op om komend weekend een grootschalige herdenking te organiseren voor de Lucky Lady II, de slachtoffers en krijgsgevangenen. Ook Benny Adriaenssens is een bijzonder gemotiveerde medewerker in de werkgroep. “Op basis van de omschrijvingen in de naslagwerken ging ik met een metaaldetector op zoek naar restanten van de Lucky Lady”, legt Benny uit. (Lees verder onder de foto)

Benny ging met zijn metaaldetector op zoek naar brokstukken van de neergestorte Amerikaanse bommenwerk. Met succes.


“De informatie bleek goed te kloppen, want op de 25 akkers die ik grondig onderzocht, vond ik heel veel kogels, gesmolten aluminium scherven, brokstukken met kogelgaten en in een tuin zelfs restanten van de stoel waarin de navigator verkoold neerstortte. Mijn zoektocht leverde nog meer op, zoals musketkogels uit de Franse Revolutie, zilveren en gouden muntstukken van drie- tot vierhonderd jaar oud en een mooie medaille.”

Amerikaanse delegatie

Zondag 30 juli om 10.30 uur zal burgemeester Hugo Maes samen met dienstdoend Amerikaans ambassadehoofd Tim Richardson, kolonel Scott Adams van de American Airforce en vertegenwoordigers van de Erewacht en de Color Guard van de USA Army het memoriaal onthullen aan de Hogenakkerstraat.

Daarna volgt de opening van de tentoonstelling in het oude gemeentehuis aan de Antwerpse Steenweg, met de vondsten van Benny Adriaenssens als blikvangers. Daarbij wordt ook de begeleidende brochure, de aankondiging van de dvd over het drama, en de gedigitaliseerde versie van het boek uit 2003 voorgesteld. Om 14 uur opent de Lucky Lady II-wandeling met vertrek en aankomst aan de Hogenakkerstraat 68. (Bron: HN/Jan Van de Velde)

Benny Adriaenssens vond heel wat brokstukken terug van de in 1943 neergestorte Amerikaanse bommenwerper Lucky Lady in Tielrode. —
In 1989 werd al een gedenksteen geplaatst aan de Tielroodse kerk voor slachtoffers uit beide Wereldoorlogen, met daarbij (rechts) ook de gesneuvelde Amerikanen uit de Lucky Lady II. 

Een gedachte over “Benny zocht op 25 akkers naar brokstukken van neergestorte bommenwerper: “Zelfs restanten gevonden van stoel waarin navigator verkoold neerviel””

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *