Geschiedenis Jeugdclub Broebelke in Jaarboek Gemeentemuseum

Initiatiefnemers historiek op zoek naar documentatie
Jeugdclub Broebelke: een begrip in de recente geschiedenis van Temse. Van 1969 tot 1978 kleurde zij het socio-culturele leven van de Scheldegemeente en bepaalde zij wezenlijk mede de vrije tijd van honderden jongeren.
Nu alles nog relatief vers in het geheugen ligt, alle tenoren nog kunnen getuigen – én steunend op de essentiële schriftelijke bronnen die bewaard zijn gebleven, hebben 2 sleutelfiguren van de jeugdclub het initiatief genomen om de geschiedenis te reconstrueren: Dirk Lauwers hanteert de pen, huisfotograaf Erik Westerlinck stelt zijn omvangrijke fototheek ter beschikking.

De rijk geïllustreerde historiek zal worden gepubliceerd in het Jaarboek van het Gemeentemuseum, dat officieel wordt voorgesteld op vrijdag 25 november. De voorstelling gaat gepaard met een multimediapresentatie, met een greep uit de 600 dia’s van Erik Westerlinck. Het spreekt vanzelf: Broebelmuziek zal de soundtrack vormen. Ook hier berust de leiding bij een sleutelfiguur van weleer: Rudy Bredael (i.s.m. de Waaslandse Videoclub Temse).
Belangstellenden en in het bijzonder oud-Broebelaars: noteer alvast de datum, want het wordt een absolute hoogdag!

Oproep
Met het oog op de publicatie doen de initiatiefnemers een beroep op oud-Broebelaars. Wie bijzondere herinneringen en/of documentatie heeft, wordt verzocht in contact te treden met Dirk Lauwers via e-mail: dirk1.lauwers@skynet.be, of per brief: Fonteinstraat 23, Temse, of via een babbel met de auteur.

Auteur Dirk Lauwers:
“Jeugdclub Broebelke: het belang voor de jeugd van Temse en omstreken in de jaren ‘70 (en later) kan nauwelijks worden overschat. De overal in Europa veranderende jeugdcultuur in de gouden jaren ‘60 ging ook in onze gemeente niet onopgemerkt voorbij. Hippe popcultuur in kleding en vooral muziek kwam tot ons via zwart/wit-tv (Brussel Vlaams, Holland 1 en 2) in Avro’s Toppop en Tienerklanken. We luisterden naar Radio Veronica, Nordsea, Luxemburg en Caroline (later Mi Amigo). Beatles, Stones, Who, Kinks… schalden door de boxen op onze kamer.

De teenagers van Temse hadden nood aan bewegingsvrijheid en vormen van ontspanning die hier nog niet gekend waren. Buiten de klassieke jeugdbewegingen – die zeker grote verdiensten hadden, maar niet echt meegingen in de veranderende jeugdcultuur – was er in Temse niets. Dat veranderde in 1969 met de oprichting van het bescheiden jongerenontmoetingscentrum Pop-Size in het leegstaande houten kerkje op de tuinwijk Hollebeek. Het zou op korte tijd uitgroeien tot thé place to be voor honderden jongeren.

Op socio-cultureel en ontspanningsgebied bood Broebelke heel wat mogelijkheden die toen in Temse niet voorhanden waren: sociale contacten, ontspanning, hobby- en sportclubs. En niet te vergeten de eerste danscontacten met het andere geslacht, vaak de aanloop tot de liefde. Voor velen ook de eerste kennismaking met cultuur, kunst, sport, sociale beleving… Broebelke had een groot aanbod aan hobby- en interesseclubs. De wortels van toneelvereniging Oberon gaan terug op Broebelke. Er werden reizen georganiseerd naar Londen, Spanje, Italië…
Voor die tijd: een uitzonderlijk palmares!

Broebelke (11)
1972: Broebelke op fietstocht naar Antwerpen, gecombineerd met een Flandria-boottocht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *