Vlaams minister van Mobiliteit maakt geld vrij voor zwarte kruispunten in Vlaanderen, ook in Temse

Werken aan kruispunt N16/Hoogkamerstraat starten op 14 maart

TEMSE/WAASLAND – Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) maakt 100 miljoen euro vrij om zwarte kruispunten in Vlaanderen beter te beveiligen. Het gaat dan over plaatsen waar veel ongevallen gebeuren. Het Waasland telt tien zulke punten. Ook voor Temse wordt geld vrij gemaakt voor twee kruispunten op de N16.

In Sint-Niklaas gaat het om vier plaatsen: drie kruispunten op de rondweg rond de stad. Lokeren telt drie punten aan de N47 en Temse twee aan de N16 (kruispunten met de Hoogkamerstraat en met de Gasthuisstraat). Tenslotte is er nog de Neerstraat in Hamme, de verbindingsweg tussen de N41 en de N470.

Niet op korte termijn

“De plannen voor die punten staan niet allemaal even ver”, klinkt het bij het Agentschap Wegen en Verkeer. Een mooi voorbeeld zijn de twee kruispunten van Temse.

“De werken aan het kruispunt Hoogkamerstraat-N16 starten op 14 maart”, zegt schepen voor mobiliteit in Temse Lieve Truyman (N-VA). “Maar van het kruispunt met de Gasthuisstraat heb ikzelf nog geen detailinfo. Ik weet wel dat het AWV hier een toekomstbeeld over heeft, maar die uitvoering is niet op korte termijn.”

Start werken N16/Hoogkamerstraat

Op 14 maart start het Agentschap Wegen en Verkeer dus met de herinrichting van het kruispunt van de Gewestweg (N16) met de Hoogkamerstraat. Ook de brug van de Hoogkamerstraat over de E17 iets verder wordt gerenoveerd.

“Het kruispunt van de Hoogkamerstraat met de N16 is een druk punt in de regio Temse. Er is heel wat vrachtverkeer en het kruispunt ligt ook op een drukke fietsroute gebruikt door schoolgaande jeugd maar ook door mensen die naar het werk fietsen. Met deze werken wordt opnieuw een gevaarlijk punt weggewerkt, en maken we het kruispunt een pak veiliger voor fiets-, auto- en vrachtverkeer. Dat doen we door de verschillende verkeersstromen zoveel mogelijk van elkaar te scheiden. Fietsers zullen kunnen rekenen op veilige en comfortabele fietsinfrastructuur,” duidt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

Veiliger fietsen en vlotter autoverkeer

De Gewestweg (N16) is een belangrijke verkeersas in Temse. Vandaag is het kruispunt met de Hoogkamerstraat gevaarlijk en druk, zelfs op rustige momenten is het er vaak aanschuiven. Daarom investeert Wegen en Verkeer samen met de stad Sint-Niklaas en de gemeente Temse in nieuwe dubbelrichtingsfietspaden en een herinrichting van het kruispunt met de gewestweg. Daarnaast zullen we ook de brug van de Hoogkamerstraat over de E17 renoveren. Zo gaat de veiligheid er voor iedereen op vooruit.

Fiets-, auto- en vrachtverkeer zoveel mogelijk gescheiden

Na de werken zal er een vlottere verkeerssituatie zijn met:

Veiliger fietsverkeer

Vorig jaar investeerden de gemeente Temse en de stad Sint-Niklaas al in de aanleg van een dubbelrichtingsfietspad langs de Hoogkamerstraat. Wegen en Verkeer zorgt nu voor een veilige oversteekplaats op het kruispunt met de Gewestweg (N16). Ook op de brug over de E17 komt er een dubbelrichtingsfietspad.

Dankzij enkele aanpassingen zorgen we ervoor dat verkeer het bedrijventerrein TTS en de Hoogkamerstraat makkelijker kan in- en uitrijden. Zo zal in de bedrijvenzone het verkeer via een eenrichtingslus rijden, en komt er een nieuwe verbindingsweg vanuit de TTS-zone naar de Gewestweg (N16). In de Hoogkamerstraat krijgt het busverkeer een aparte doorsteek.

Betere verkeersdoorstroming

Dankzij enkele aanpassingen zorgen we ervoor dat verkeer het bedrijventerrein TTS en de Hoogkamerstraat makkelijker kan in- en uitrijden. Zo zal in de bedrijvenzone het verkeer via een eenrichtingslus rijden, en komt er een nieuwe verbindingsweg vanuit de TTS-zone naar de Gewestweg (N16). In de Hoogkamerstraat krijgt het busverkeer een aparte doorsteek.

Minder weefbewegingen

Via een extra rijstrook zal vrachtverkeer vanuit de TTS-zone niet langer op de Gewestweg (N16) moeten invoegen om aan de oprit van de E17 te geraken.

Fase 1: Kapelanielaan 1 maand afgesloten

De werken aan het kruispunt en de brug verlopen in vijf fasen, om de hinder zoveel mogelijk te beperken. Er wordt gewerkt van maart tot september 2022.

In de eerste fase, die een maand zal duren, wordt de Kapelanielaan onder handen genomen. Tijdens deze fase is de Kapelanielaan in de werfzone volledig afgesloten voor auto- en fietsverkeer. De bedrijven in de TTS-zone blijven wel steeds bereikbaar. Autoverkeer op de Gewestweg (N16) in de richting van de E17 zal over 1 rijstrook rijden. In de andere richting worden er geen rijstroken afgesloten. Voor het openbaar vervoer zijn er geen omleidingen nodig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *