Drie mannen in cel omdat ze als valse bankiers rekeningen van ouderen en kwetsbare personen plunderden

LOKEREN/SINT- NIKLAAS/KRUIBEKE/TEMSE/LEOPOLDSBURG/PELT/BALEN/DESSEL – De politie heeft 3 mannen opgepakt die verdacht worden van ‘helpdeskfraude’. Dat is een vorm van oplichting waarbij mensen telefonisch gecontacteerd worden door een zogezegde medewerker van hun bank, die meldt dat er problemen zijn met hun rekening.

Om die problemen te lossen stellen ze voor hen te begeleiden. Dat gebeurt zowel telefonisch als fysiek bij de slachtoffers thuis. “ Er werden in korte tijd een tiental dergelijke feiten vastgesteld in Oost-Vlaanderen”, zegt het parket van Oost-Vlaanderen. “Daarbij waren de daders erin geslaagd om duizenden euro’s buit te maken. Opvallend is dat de daders telkens ouderen en kwetsbare personen viseerden.”

Huiszoekingen

Onder leiding van het parket Oost-Vlaanderen werd een tijdelijk opsporingsteam met rechercheurs uit de politiezones Hamme/Waasmunster, Sint-Niklaas en Kruibeke/Temse samengesteld. In korte tijd konden drie verdachten worden geïdentificeerd: een 21-jarige man en twee 19-jarige mannen.

Er volgden huiszoekingen in Leopoldsburg, Pelt, Balen en Dessel. De drie werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Dendermonde. Hun aanhouding werd dinsdag door de raadkamer in Dendermonde verlengd.

Onder meer in Lokeren werd eind september een geval gemeld van de ‘helpdeskfraude’. Een ouder koppel kreeg toen na een voorafgaand telefoontje een zogezegde bankier – in trainingsbroek en met pet – aan de deur om de rekeningen op hun computer te controleren. Hij werd binnengelaten en nam foto’s van het scherm, maar de dochter van het echtpaar kon erger voorkomen.

Themabeeld (C) Shutterstock

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *